Do tej pory zidentyfikowano i rozróżniono 29 typów kolagenu. Mimo podobnej, trójhelikalnej budowy kolagenu należy rozróżniać jego typy ze względu na strukturę przestrzenną oraz lokalizację w organizmie. Typy I, II, III, V oraz XI stanowią prymarny budulec – odpowiadają za tworzenie się włókien.
- Typ I to podstawowy rodzaj kolagenu, który występuje w ścięgnach i tkance łącznej kości, a także w tkance konstruującej blizny zarówno w skórze, jak i tkance podskórnej.
- Typ III kolagenu występuje w tkance tworzącej się z tzw. fibroblastów i odgrywa znaczącą rolę w procesie zabliźniania ran.
- Typ V oraz typ VII to odmiany śródmiąższowego kolagenu, które stanowią swoiste dopełnienie podstawowego typu I.
- Typ II kolagenu występuje w chrząstkach, z którym bezpośrednio związane są typy IX, X oraz XI. W zależności od lokalizacji w organizmie poszczególnych odmian białek włókienkowatych kontrolują one zróżnicowane procesy.
Różne typy kolagenu (np. I, II, III) mają różne funkcje w organizmie, ale to wcale nie oznacza, że kolagen typu I odbuduje kolagen typu I w skórze.
Każda cząsteczka kolagenu bez względu na źródło i typ kolagenu jest zbudowana z glicyny oraz proliny, a także hydroksyproliny i hydroksylizyny. To właśnie te aminokwasy są kluczowe w suplementacji kolagenu, one pobudzają syntezę kolagenu i ich stężenie bada się głównie we krwi w badaniach nad skutecznością suplementacji kolagenem.
Co ciekawe proces hydrolizy, czyli przetwarzania kolagenu do przyswajalnej formy, pozwala nam dokładnie sterować aminogramem kolagenu. Oznacza to, że jeśli typ I kolagenu będzie odpowiednio przetworzony, może po przetworzeniu przypominać bardziej typ II. Wyniki badań sugerują, że metoda przygotowania hydrolizatu kolagenu jest krytyczna i wpływa na skuteczność hydrolizatu kolagenu na organizm dużo bardziej niż źródło i typ kolagenu.