-15% na pierwsze zakupy za zapis do newslettera .

Antyoksydacyjny potencjał hydrolizatu kolagenu rybiego

2024-12-27
Stres oksydacyjny prowadzi do uszkodzeń komórek i jest czynnikiem wielu chorób, takich jak nowotwory czy cukrzyca. Naturalne przeciwutleniacze pomagają zwalczać negatywne skutki nadmiaru reaktywnych form tlenu (ROS). Badania skupiają się na pozyskiwaniu takich związków z surowców naturalnych, w tym odpadów rybnych. Hydrolizaty żelatyny ze skóry tilapii nilowej, przetwarzane enzymatycznie (np. Alcalase®), wykazują działanie przeciwutleniające oraz wspierające zdrowie. To innowacyjne podejście daje nowe możliwości w suplementacji i ochronie organizmu przed stresem oksydacyjnym.

Stres oksydacyjny i przeciwutleniacze są szeroko omawiane w wielu aktualnych badaniach. Stres oksydacyjny odpowiedzialny jest za uszkodzenia wszystkich ważnych komponentów komórkowych, dlatego nadmierne gromadzenie się reaktywnych form tlenu (ROS) w tkankach może prowadzić do śmierci komórkowej. Ponadto, ROS mają bezpośrednie i pośrednie związki z utlenianiem biomolekuł komórkowych i są zaangażowane w wiele zaburzeń zdrowotnych, takich jak choroby neurodegeneracyjne, nadciśnienie, stan zapalny, cukrzyca, rak i starzenie się.  

W związku z tym przeprowadzono wiele badań w celu znalezienia nowych związków przeciwutleniających pochodzących z zasobów naturalnych w celu hamowania utleniania z jego szkodliwymi skutkami.

Niektóre hydrolizaty żelatyny rybnej wykazują właściwości przeciwutleniające, przeciwnadciśnieniowe, przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, a także immunomodulacyjne i obniżające poziom cholesterolu. Ostatnio wiele prac badawczych wykazało, że peptydy pochodzące z różnych hydrolizatów żelatyny rybnej działają jako potencjalne przeciwutleniacze.

Jedno z takich badań przeprowadzono na żelatynie pozyskiwanej z łusek ryby o nazwie tilapia nilowa. Tilapia to popularna ryba hodowlana, której skóra jest często odpadkiem. Naukowcy postanowili sprawdzić, czy można ją wykorzystać, by stworzyć coś pożytecznego – w tym przypadku peptydy o właściwościach przeciwutleniających.

Skórę tilapii potraktowano enzymami (np. Alcalase®), by rozłożyć ją na drobne peptydy. Przetestowano te peptydy pod kątem ich zdolności do zwalczania różnych rodzajów wolnych rodników (DPPH, hydroksylowych i ponadtlenkowych).

Oczyszczony peptyd efektywnie neutralizował wolne rodniki w systemach testowych i komórkowych. Żaden z hydrolizatów nie wykazał toksyczności dla testowanych komórek ludzkich.

W porcji dziennej suplementów Ysto Collagen Your Skin i Ysto Collagen Your Skin Smart znajdziesz 7500 mg peptydów kolagenu VERISOL® o niskiej masie cząsteczkowej.

Na podstawie:

23 ISOLATION AND CHARACTERIZATION OF ANTIOXIDATIVE PEPTIDES FROM GELATIN HYDROLYSATE OF ALASKA POLLACK SKIN

Kim SK, Kim YT, Byun HG, Nam KS, Joo DS, Shahidi F. Isolation and characterization of antioxidative peptides from gelatin hydrolysate of Alaska pollack skin. J Agric Food Chem. 2001 Apr;49(4):1984-9. doi: 10.1021/jf000494j. PMID: 11308357.

26 ANTIOXIDATIVE ACTIVITIES AND ANGIOTENSIN I-CONVERTING ENZYME INHIBITION OF EXTRACTS PREPARED

NAGAI Takeshi, et al. Antioxidative activities and angiotensin I-converting enzyme inhibition of extracts prepared from chum salmon (Oncorhynchus keta) cartilage and skin. International Journal of Food Properties, 2006, 9.4: 813-822.

77 IN VITRO ANTIOXIDANT ACTIVITY OF A PEPTIDE ISOLATED FROM NILE TILAPIA (OREOCHROMIS NILOTICUS) SCALE GELATIN IN FREE RADICAL-MEDIATED OXIDATIVE SYSTEMS

NGO, Dai-Hung, et al. In vitro antioxidant activity of a peptide isolated from Nile tilapia (Oreochromis niloticus) scale gelatin in free radical-mediated oxidative systems. Journal of Functional Foods, 2010, 2.2: 107-117.

115 PURIFICATION AND CHARACTERIZATION OF AN ANTIOXIDATIVE PEPTIDE FROM ENZYMATIC HYDROLYSATE OF YELLOWFIN SOLE

JUN, Shin-Young, et al. Purification and characterization of an antioxidative peptide from enzymatic hydrolysate of yellowfin sole (Limanda aspera) frame protein. Eur Food Res Technol, 2004, 219: 20-26.

Collagen Your Skin

Kolagen

Collagen Your Skin

Kolagen do picia Ysto Collagen Your Skin to synergiczne połączenie dwóch rodzajów niskocząteczkowych peptydów kolagenowych 7500 mg (aż 2 brandowane kolageny w 1 saszetce), 120 mg kwasu hialuronowego, antyoksydantów, minerałów i witaminy C.

Twój koszyk