Polifenole są obszerną grupą związków występujących naturalnie w różnych pokarmach roślinnych, w tym w owocach jagodowych roślin z rodzaju Vaccinium. Zawartość i biodostępność polifenoli w owocach borówek z tego samego gatunku może się od siebie różnić. Jest to związane z faktem, że na te wskaźniki mogą wpływać różne czynniki, takie jak klimat, warunki uprawy, okres wegetacji, sposób pozyskiwania surowca, stosowane metody rolnicze, warunki suszenia, sposób przechowywania oraz przetwarzania.
Uprawianie borówek z wykorzystaniem praktyk rolnictwa ekologicznego, może sprzyjać wyższej zawartości polifenoli w jagodach. Ma to związek z rezygnacją lub użyciem mniejszych ilości syntetycznych pestycydów oraz nawozów. W sytuacji gdy rośliny same muszą się bronić przed szkodnikami i czynnikami chorobotwórczymi, wytwarzają większe stężenia ochronnych fitochemikaliów, w tym polifenoli. Stężenie polifenoli w owocach jest również zależne od stopnia dojrzałości jagód.
Stosowanie delikatnych metod zbioru, zmniejszających ryzyko uszkodzenia jagód, wpływa korzystnie na zachowanie wysokiego stężenia polifenoli. Na zawartość polifenoli w owocu ma również wpływ sposób ich przechowywania. Utrzymywanie odpowiedniej temperatury, ciśnienia i wilgotności podczas przechowywania pozwala na zahamowanie procesu degradacji polifenoli.
Dzięki stosowaniu tradycyjnych metod przetwarzania, takich jak produkcja przecierów i soków, możliwe jest uzyskanie produktów o zwiększonej koncentracji polifenoli. Jednocześnie należy wspomnieć, że pasteryzacja przetworów może doprowadzić do nieznacznego zmniejszenia stężenia związków z tej grupy.
W jednej saszetce Ysto Collagen Your Skin znajduje się 50 mg ekstraktu z borówki, standaryzowanego na 12,5 mg antocyjanidyn (grupa polifenoli).