Czynniki wpływające na zawartość polifenoli w jagodach borówek

Ysto. Czysto. Transparentnie

Polifenole są obszerną grupą związków występujących naturalnie w różnych pokarmach roślinnych, w tym w owocach jagodowych roślin z rodzaju Vaccinium. Zawartość i biodostępność polifenoli w owocach borówek z tego samego gatunku może się od siebie różnić. Jest to związane z faktem, że na te wskaźniki mogą wpływać różne czynniki, takie jak klimat, warunki uprawy, okres wegetacji, sposób pozyskiwania surowca, stosowane metody rolnicze, warunki suszenia, sposób przechowywania oraz przetwarzania.

Uprawianie borówek z wykorzystaniem praktyk rolnictwa ekologicznego, może sprzyjać wyższej zawartości polifenoli w jagodach. Ma to związek z rezygnacją lub użyciem mniejszych ilości syntetycznych pestycydów oraz nawozów. W sytuacji gdy rośliny same muszą się bronić przed szkodnikami i czynnikami chorobotwórczymi, wytwarzają większe stężenia ochronnych fitochemikaliów, w tym polifenoli. Stężenie polifenoli w owocach jest również zależne od stopnia dojrzałości jagód.

Stosowanie delikatnych metod zbioru, zmniejszających ryzyko uszkodzenia jagód, wpływa korzystnie na zachowanie wysokiego stężenia polifenoli. Na zawartość polifenoli w owocu ma również wpływ sposób ich przechowywania. Utrzymywanie odpowiedniej temperatury, ciśnienia i wilgotności podczas przechowywania pozwala na zahamowanie procesu degradacji polifenoli.

Dzięki stosowaniu tradycyjnych metod przetwarzania, takich jak produkcja przecierów i soków, możliwe jest uzyskanie produktów o zwiększonej koncentracji polifenoli. Jednocześnie należy wspomnieć, że pasteryzacja przetworów może doprowadzić do nieznacznego zmniejszenia stężenia związków z tej grupy.

W jednej saszetce Ysto Collagen Your Skin znajduje się 50 mg ekstraktu z borówki, standaryzowanego na 12,5 mg antocyjanidyn (grupa polifenoli).

Poznaj Collagen Your Skin

Suplement zainspirowany tą wiedzą i 149 innymi badaniami o kolagenie.
NOWOŚĆ 2025
Collagen Your Skin to synergiczne połączenie dwóch rodzajów niskocząteczkowych peptydów kolagenowych 7500 mg, kwasu hialuronowego, antyoksydantów, minerałów i witaminy C. 
Suplement diety
30 saszetek x 9,18g
Naturalny truskawkowy smak bez cukru
Produkt polski
Poznaj Collagen Your Skin