Czynniki wpływające na zawartość polifenoli w jagodach borówek

Ysto. Czysto. Transparentnie

Polifenole są obszerną grupą związków występujących naturalnie w różnych pokarmach roślinnych, w tym w owocach jagodowych roślin z rodzaju Vaccinium. Zawartość i biodostępność polifenoli w owocach borówek z tego samego gatunku może się od siebie różnić. Jest to związane z faktem, że na te wskaźniki mogą wpływać różne czynniki, takie jak klimat, warunki uprawy, okres wegetacji, sposób pozyskiwania surowca, stosowane metody rolnicze, warunki suszenia, sposób przechowywania oraz przetwarzania.

Uprawianie borówek z wykorzystaniem praktyk rolnictwa ekologicznego, może sprzyjać wyższej zawartości polifenoli w jagodach. Ma to związek z rezygnacją lub użyciem mniejszych ilości syntetycznych pestycydów oraz nawozów. W sytuacji gdy rośliny same muszą się bronić przed szkodnikami i czynnikami chorobotwórczymi, wytwarzają większe stężenia ochronnych fitochemikaliów, w tym polifenoli. Stężenie polifenoli w owocach jest również zależne od stopnia dojrzałości jagód.

Stosowanie delikatnych metod zbioru, zmniejszających ryzyko uszkodzenia jagód, wpływa korzystnie na zachowanie wysokiego stężenia polifenoli. Na zawartość polifenoli w owocu ma również wpływ sposób ich przechowywania. Utrzymywanie odpowiedniej temperatury, ciśnienia i wilgotności podczas przechowywania pozwala na zahamowanie procesu degradacji polifenoli.

Dzięki stosowaniu tradycyjnych metod przetwarzania, takich jak produkcja przecierów i soków, możliwe jest uzyskanie produktów o zwiększonej koncentracji polifenoli. Jednocześnie należy wspomnieć, że pasteryzacja przetworów może doprowadzić do nieznacznego zmniejszenia stężenia związków z tej grupy.

W jednej saszetce Ysto Collagen Your Skin znajduje się 50 mg ekstraktu z borówki, standaryzowanego na 12,5 mg antocyjanidyn (grupa polifenoli).

Na podstawie:

Kalt W, Forney CF, Martin A, Prior RL. Antioxidant Capacity, Vitamin C, Phenolics, and Anthocyanins after Fresh Storage of Small Fruits. J Agric Food Chem. 1999; 47: 4638–4644. doi:10.1021/ JF990266T.
Muñoz-Fariña O, López-Casanova V, García-Figueroa O, et al. Bioaccessibility of Phenolic Compounds in Fresh and Dehydrated Blueberries (Vaccinium Corymbosum L.). Food Chemistry Advances 2023; 2: 100171. doi:10.1016/J.FOCHA.2022. 100171.