Kolagen

Naukowe fakty o kolagenie. Efekty przyjmowania kolagenu zgodne z najnowszą wiedzą popartą badaniami.

Fakt nr 1 | Kolagen jest głównym białkiem strukturalnym człowieka

Kolagen jest głównym białkiem strukturalnym u kręgowców. Około połowa całkowitego kolagenu w ciele znajduje się w skórze, a około 70% materiału innej niż woda obecnej w skórze i ścięgnach to kolagen. Zgłoszono występowanie dwudziestu sześciu typów kolagenu, ale około 85% kolagenu w skórze to typ I.

Cząsteczki kolagenu typu I charakteryzują się formacją potrójnej helisy. „Triplex” składa się z dwóch łańcuchów ⍺1 i jednego łańcucha ⍺2, każdy o długości ponad 1000 reszt aminokwasowych.

Każdy łańcuch kolagenowy przyjmuje lewoskrętną konformację helikalną, a trzy pasma splatają się w prawoskrętną  superhelisę, wykazując zauważalną masę cząsteczkową 300 000 Da.

Źródła
  • Li GY, Fukunaga S, Takenouchi K, Nakamura F. Comparative study of the physiological properties of collagen, gelatin and collagen hydrolysate as cosmetic materials. Int J Cosmet Sci. 2005 Apr;27(2):101-6. doi: 10.1111/j.1467-2494.2004.00251.x. PMID: 18492159.

Fakt nr 2 | Proces starzenia się skóry jest powiązany z mniejszą gęstością kolagenu

Młoda skóra jest jędrna, gładka i promienna. W miarę upływu czasu zachodzą głębokie zmiany w strukturze skóry właściwej i naskórka w wyniku procesów starzenia się wewnętrznego i zewnętrznego.

Gęstość kolagenu w skórze właściwej maleje wraz z wiekiem i wiąże się z redukcją grubości skóry właściwej. Sieć kolagenu skóry właściwej staje się coraz bardziej rozdrobniona. Są w niej krótsze i mniej uporządkowane włókna oraz gromadzące się, zdegradowane fragmenty kolagenu.

Synteza nowych składników macierzy pozakomórkowej przez fibroblasty skórne zwalnia, nie mogąc dostatecznie zastąpić zdegradowanej macierzy.

Włókna elastyczne warstwy brodawkowej tracą swoją integralność w miarę starzenia się, nie sięgając już tak daleko w kierunku połączenia skóry właściwej z naskórkiem. Ogólna utrata elastyczności i siły prowadzi do opadania i powstawania zmarszczek.

Źródła
  • Asserin J, Lati E, Shioya T, Prawitt J. The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials. J Cosmet Dermatol. 2015 Dec;14(4):291-301.
  • Schagen SK, Zampeli VA, Makrantonaki E, Zouboulis CC. Discovering the link between nutrition and skin aging. Dermatoendocrinol. 2012 Jul 1;4(3):298-307.

Fakt nr 3 | Organizm traci zdolności do uzupełniania kolagenu. Aż o ok. 1,5% rocznie

Synteza kolagenu zmienia się w różnych etapach życia. Wraz z wiekiem zdolność do uzupełniania kolagenu w naturalny sposób zmniejsza się o około 1,5% rocznie.

W porównaniu z młodymi dorosłymi fibroblastami (komórkami produkującymi kolagen), starsze fibroblasty syntetyzują niższe poziomy kolagenu, co zostało potwierdzone zarówno w badaniach in vitro, jak i in vivo.

Proporcja typów kolagenu zmienia się w skórze wraz z wiekiem. Młoda skóra składa się w 80% z kolagenu typu I i około 15% z kolagenu typu III. Włókna kolagenowe w starzejącej się skórze stają się grubsze i znacznie krótsze, co upodabnia je do kolagenu typu III, tworząc niedobór typu I.

Zmniejsza się także gęstość kolagenu w skórze właściwej, co powoduje degradację struktury i elastyczności skóry, która staje się cieńsza i sztywniejsza.

Źródła
  • SIBILLA, Sara, et al. An overview of the beneficial effects of hydrolysed collagen as a nutraceutical on skin properties: Scientific background and clinical studies. The Open Nutraceuticals Journal, 2015, 8.1.
  • Oikarinen A. The aging of skin: chronoaging versus photoaging. Photodermatol Photoimmunol Photomed 1990.
  • UITTO, Jouni. Understanding premature skin aging. New England Journal of Medicine, 1997, 337.20: 1463-1465.
  • Varani J, Dame MK, Rittie L, Fligiel SE, Kang S, Fisher GJ, Voorhees JJ. Decreased collagen production in chronologically aged skin: roles of age-dependent alteration in fibroblast function and defective mechanical stimulation. Am J Pathol. 2006 Jun;168(6):1861-8.

Fakt nr 4 | Między 25. a 50. rokiem życia ilość kwasu hialuronowego w skórze może obniżyć się o połowę

W miarę starzenia się organizmu, już od ok. 25. roku życia zauważalny jest spadek ilości kwasu hialuronowego w skórze. 

Dane wskazują, że między 25. a 50. rokiem życia ilość kwasu hialuronowego w skórze może obniżyć się  o jedną czwartą, a nawet o połowę. 

Ten spadek jest największy w górnych warstwach skóry, podczas gdy w głębszych warstwach jego ilość pozostaje stabilna, chociaż w skórze starzejącej się kwas hialuronowy praktycznie znika z naskórka i pozostaje tylko w warstwie brodawkowatej.

Kwas hialuronowy znajduje się na granicach włókien kolagenowych i elastyny, gdzie ułatwia utrzymanie kolagenu i elastyny we właściwej konfiguracji. W starzejącej się skórze te połączenia z kwasem hialuronowym są nieobecne, czego wynikiem jest dezorganizacja włókien kolagenu oraz elastyny i pojawienie się drobnych linii, zmarszczek i bruzd nosowo-wargowych. 

Proces ten, wraz z obniżeniem lepkości tkanki, przyczynia się do:

  • wysuszenia skóry,
  • powstawania zmarszczek,
  • pogorszenia elastyczności skóry.

Przez to skóra nie dopasowuje się tak ściśle do konturów twarzy. Wydaje się luźniejsza i opada. Linie i bruzdy pojawiają się, aby umożliwić ruch. Grawitacja następnie ciągnie skórę, co prowadzi do opadania powiek, worków pod oczami i policzków.

Źródła
  • SIBILLA, Sara, et al. An overview of the beneficial effects of hydrolysed collagen as a nutraceutical on skin properties: Scientific background and clinical studies. The Open Nutraceuticals Journal, 2015, 8.1.
  • Bukhari SNA, Roswandi NL, Waqas M, Habib H, Hussain F, Khan S, Sohail M, Ramli NA, Thu HE, Hussain Z. Hyaluronic acid, a promising skin rejuvenating biomedicine: A review of recent updates and pre-clinical and clinical investigations on cosmetic and nutricosmetic effects. Int J Biol Macromol. 2018 Dec;120(Pt B):1682-1695. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2018.09.188. Epub 2018 Oct 1. PMID: 30287361.
  • Oe M, Sakai S, Yoshida H, Okado N, Kaneda H, Masuda Y, Urushibata O. Oral hyaluronan relieves wrinkles: a double-blinded, placebo-controlled study over a 12-week period. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2017 Jul 18;10:267-273. doi: 10.2147/CCID.S141845. PMID: 28761365; PMCID: PMC5522662. 

Naturalna, starzejąca się skóra z przebarwieniami, piegami i rozstępami przed kuracją kolagenem.

Fakt nr 5 | Wolne rodniki są przyczyną starzenia się skóry. Indukują niszczenie kolagenu w skórze

Wolne rodniki (reaktywne formy tlenu, RFT)  to grupa bardzo wielu cząstek i atomów o bardzo krótkim czasie życia. Jeżeli wolny rodnik znajdzie się w sąsiedztwie włókien kolagenu, natychmiast je uszkadza. 

Kobieta w promieniach zachodzącego słońca. Tak promienie UV niszczą skórę.

Wolne rodniki powstają w wyniku:

  • promieniowania jonizującego UVA i UVB, 
  • promieniowania przenikliwego (rtg), 
  • metali ciężkich w dymie papierosowym,
  • zaburzonych przemian w komórkach, 
  • substancji obecnych w zanieczyszczonym powietrzu. 

mogą być także dostarczane w diecie (grillowanie, smażenie na głębokim oleju). 

Jedna z teorii starzenia się mówi, że wolne rodniki tlenowe są najistotniejszą przyczyną uszkodzeń lipidów komórkowych, czego przejawem może być gromadzenie pigmentu starczego w starzejących się komórkach oraz uszkodzenia białek, zwłaszcza kolagenu, elastyny i DNA, co prowadzi do zaburzeń w funkcjonowaniu komórek i zmian starczych, a w konsekwencji do ich śmierci. 

Wolne rodniki mają bezpośrednie i pośrednie związki z utlenianiem biomolekuł komórkowych i są zaangażowane w wiele zaburzeń zdrowotnych, takich jak choroby neurodegeneracyjne, nadciśnienie, stan zapalny, cukrzyca, rak i starzenie się.

Kolagen jest niezwykle wrażliwy na obecność wolnych rodników

Wolne rodniki niszczą także kwas hialuronowy w skórze poprzez jego depolimeryzację. 

Aby przeciwdziałać tym efektom oksydacyjnym, skóra jest wyposażona w sieć enzymatycznych i nieenzymatycznych systemów antyoksydacyjnych, takich jak tokofeole, askorbat i polifenole, które z czasem stają się coraz mniej aktywne, dlatego ważne jest przyjmowanie antyoksydantów w diecie. 

W jednym z badań stwierdzono, że hydrolizat kolagenu o konkretnym aminogramie ma właściwości antyoksydacyjne (przeciwwolnorodnikowe) silniejsze niż witamina E. 

Wiele prac badawczych wykazało, że peptydy pochodzące z różnych hydrolizatów żelatyny rybnej działają jako potencjalne przeciwutleniacze. Wśród nich szeroko badane były żelatyny rybie pozyskiwane z morszczuka, węgorza, dorsza, rekina, morszczuka, tilapii, polloka i tuńczyka.

Źródła
  • JURGOWIAK, M.; OLIŃSKI, R. Proces starzenia-przegląd aktualnych teorii i poglądów. Kosmos, 1998, 47.1: 1-11.
  • Mendis E, Rajapakse N, Byun HG, Kim SK. Investigation of jumbo squid (Dosidicus gigas) skin gelatin peptides for their in vitro antioxidant effects. Life Sci. 2005 Sep 9;77(17):2166-78. doi: 10.1016/j.lfs.2005.03.016. PMID: 15916780
  • Morganti P, Bruno C, Guarneri F, Cardillo A, Del Ciotto P, Valenzano F. Role of topical and nutritional supplement to modify the oxidative stress. Int J Cosmet Sci. 2002 Dec;24(6):331-9. doi: 10.1046/j.1467-2494.2002.00159.x. PMID: 18494887.
  • NGO, Dai-Hung, et al. In vitro antioxidant activity of a peptide isolated from Nile tilapia (Oreochromis niloticus) scale gelatin in free radical-mediated oxidative systems. Journal of Functional Foods, 2010, 2.2: 107-117. 

Collagen Your Beauty

— by
Ysto.

Fakt nr 6 | Można aktywować komórki produkujące kolagen, elastynę i kwas hialuronowy w skórze 

Kolagen produkowany jest głównie przez fibroblasty w tkance łącznej. Liczne komórki nabłonkowe wytwarzają określone rodzaje kolagenu. Różne kolageny i struktury, które tworzą, mają pomóc tkankom oprzeć się rozciąganiu.

Fibroblasty są wrażliwe na bodźce fizyczne i chemiczne, które mogą wywoływać zarówno aktywację, jak i proliferację fibroblastów (wzmocnienie pracy oraz zwiększenie ilości fibroblastów).

  • Bodźce chemiczne opierają się na mechanizmie „zamka i klucza”, w którym małe ligandy wiążą się z receptorami znajdującymi się na zewnątrzkomórkowej błonie fibroblastów, wywołując ich aktywację. Oligopeptydy kolagenowe z hydrolizatu kolagenu działają jako ligandy, wiążąc się z receptorami obecnymi na błonie fibroblastów i stymulując produkcję nowego kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego.
  • Bodźce fizyczne są bezpośrednio związane z interakcjami między kolagenem a fibroblastami. Aktywacja fibroblastów powoduje wzrost produkcji kolagenu. 

Źródła
  • SIBILLA, Sara, et al. An overview of the beneficial effects of hydrolysed collagen as a nutraceutical on skin properties: Scientific background and clinical studies. The Open Nutraceuticals Journal, 2015, 8.1.
  • CHEN, R.-H., et al. Effect of different concentrations of collagen, ceramides, N-acetyl glucosamine, or their mixture on enhancing the proliferation of keratinocytes, fibroblasts and the secretion of colagen and/or the expression of mRNA of type I collagen. Journal of Food and Drug Analysis, 2008, 16.1: 11.
  • Ohara H, Ichikawa S, Matsumoto H, Akiyama M, Fujimoto N, Kobayashi T, Tajima S. Collagen-derived dipeptide, proline-hydroxyproline, stimulates cell proliferation and hyaluronic acid synthesis in cultured human dermal fibroblasts. J Dermatol. 2010 Apr;37(4):330-8. doi: 10.1111/j.1346-8138.2010.00827.x. PMID: 20507402.

Mięso, które jest źródłem kolagenu i może wpływać na wygląd skóry.

Fakt nr 7 | Kolagen hydrolizowany w formie suplementu wchłania się lepiej niż kolagen w jedzeniu 

Aby działać w głębszych warstwach skóry, kolagen musi pokonać barierę jelitową i dostać się do krwioobiegu.

Pierwszy etap trawienia polega na rozpadzie części hydrolizowanego kolagenu lub pokarmu bogatego w kolagen do dipeptydów i tripeptydów czyli wolnych aminokwasów. W tym procesie bierze udział kilka proteaz w organizmie człowieka, tzn: 

  • proteazy trzustkowe; 
  • proteazy rąbka szczoteczkowego jelita cienkiego; 
  • peptydazy. 

Rozmiar peptydów i wolnych aminokwasów kolagenu podaje są w daltonach (Da) lub kilo daltonach (kDa). 

Jak łatwo zauważyć, im mniejsze cząsteczki, tym szybszy, bardziej efektywny i mniej obciążający dla organizmu będzie proces trawienia kolagenu, ale przyjmuje się, że cząsteczki o masie mniejszej niż 5 kDa są przyswajalne bardzo efektywnie przez organizm, bo w ponad 90%. 

Hydrolizowany kolagen w suplemencie diety ma cząsteczki o rozmiarze od 1 kDa o 10 kDa, a w pokarmach cząsteczki 100-300 kDa, więc proces trawienia kolagenu z pokarmu jest znacznie trudniejszy i mniej efektywny.

Hydrolizowane peptydy kolagenowe w zakresie od 1 kDa do 10 kDa stwierdzono po surowiczej stronie jelita, co wskazuje, że hydrolizat kolagenu może być wchłaniany w pewnym stopniu również w postaci niestrawionej przez proteazy i peptydazy w organizmie. Na przykład hydroksyprolina jest wchłaniana do krwi zarówno w postaci aminokwasów (w postaci wolnej), jak i peptydów. 

Dobry, hydrolizowany kolagen ma od 1 do 5 kDa, należy jednak zauważyć, że poniżej 5 kD zasada im mniej, tym lepiej już nie obowiązuje. W badaniach klinicznych wykazano inne, ale równie efektywne spektrum działania kolagenu o masie 1-2 kDa (przeciwzmarszczkowe) i inne działanie kolagenu o masie 3-4 kDa (nawilżające).   

Komórki nabłonkowe jelita są głównym miejscem wchłaniania oligopeptydów kolagenowych. Do krwi transportowane są:

  • transportem transkomórkowym za pośrednictwem przenośnika białkowego znajdującego się w rąbku szczoteczkowym błony jelita cienkiego, który odpowiedzialny jest za absorpcję białka w przewodzie pokarmowym (PEP-1), 
  • szlakiem transcytotycznym, o którym wiadomo, że jest używany do transportu makrocząsteczek (takich jak białka).

Źródła
  • Watanabe-Kamiyama M, Shimizu M, Kamiyama S, Taguchi Y, Sone H, Morimatsu F, Shirakawa H, Furukawa Y, Komai M. Absorption and effectiveness of orally administered low molecular weight collagen hydrolysate in rats. J Agric Food Chem. 2010 Jan 27;58(2):835-41. doi: 10.1021/jf9031487. PMID: 19957932.
  • SIBILLA, Sara, et al. An overview of the beneficial effects of hydrolysed collagen as a nutraceutical on skin properties: Scientific background and clinical studies. The Open Nutraceuticals Journal, 2015, 8.1.
  • OESSER, Steffen, et al. Oral Administration of 14C Labeled Gelatin Hydrolysate Leads to an Accumulation of Radioactivity in Cartilage of Mice (C57/BL). The Journal of Nutrition, 1999, 129.10: 1891-1895.
  • IWAI, Koji, et al. Identification of food-derived collagen peptides in human blood after oral ingestion of gelatin hydrolysates. Journal of agricultural and food chemistry, 2005, 53.16: 6531-6536. 

Fakt nr 8 | Hydrolizat kolagenu i żelatyna to nie to samo

Żelatyna jest otrzymywana przez termiczną denaturację kolagenu. Jej cząsteczki zawierają powtarzające się sekwencje tripletów glicyna-X-Y, gdzie X i Y są często aminokwasami o nazwie prolina i hydroksyprolina. Te sekwencje są odpowiedzialne za potrójną strukturę helikalną żelatyny i jej zdolność do tworzenia żeli przez formowanie helikalnych obszarów w łańcuchach białka żelatyny, co prowadzi do immobilizacji wody.

Żelatyny są heterogeniczną mieszaniną białka składającego się z łańcuchów polipeptydowych o masach cząsteczkowych od kilku tysięcy do kilkuset tysięcy daltonów.

Hydrolizat kolagenu to mieszanina polipeptydów o określonym rozkładzie mas cząsteczkowych i składzie konkretnych aminokwasów, dipepeptydów i tripeptydów. Jest rozkładany z kolagenu za pomocą enzymów (np. trypsyna) lub kwasów / zasad w niskiej temperaturze. Ma określony i sterowalny aminogram, często sterowany na konkretne problemy.

Źródła
  • Li GY, Fukunaga S, Takenouchi K, Nakamura F. Comparative study of the physiological properties of collagen, gelatin and collagen hydrolysate as cosmetic materials. Int J Cosmet Sci. 2005 Apr;27(2):101-6. doi: 10.1111/j.1467-2494.2004.00251.x. PMID: 18492159.

Fakt nr 9 | Di- i tripeptydy kolagenu są odporne na dalsze trawienie

Peptydy kolagenowe powstałe w procesie hydrolizy, tzn. dipeptydy i tripeptydy, które są odporne na dalszą intrakomórkową hydrolizę, co oznacza, że nie są trawione do pojedynczych amoinokwasów, więc budują kolagen, a nie inne tkanki.

Źródła
  • Asserin J, Lati E, Shioya T, Prawitt J. The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials. J Cosmet Dermatol. 2015 Dec;14(4):291-301.
  • Liu C, Sugita K, Nihei K, Yoneyama K, Tanaka H. Absorption of hydroxyproline-containing peptides in vascularly perfused rat small intestine in situ. Biosci Biotechnol Biochem. 2009 Aug;73(8):1741-7.

Fakt nr 10 | Hydrolizowane peptydy kolagenu wpływają na wygląd skóry dzięki 4. głównym mechanizmom  

Kluczowe i najlepiej przebadane zdolności peptydów kolagenowych mające wpływ na wygląd skóry to:

  • stymulowanie proliferacji i ruchliwości fibroblastów (patrz Fakt nr 4); 
  • indukcja wzrostu gęstości i średnicy włókien kolagenowych w skórze właściwej; 
  • zwiększenie produkcji kwasu hialuronowego; 
  • ochrona skóry przed promieniowaniem UVA (patrz Fakt nr 11). 
Źródła  
  • Matsuda N, Koyama Y, Hosaka Y, Ueda H, Watanabe T, Araya T, Irie S, Takehana K. Effects of ingestion of collagen peptide on collagen fibrils and glycosaminoglycans in the dermis. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2006 Jun;52(3):211-5. doi: 10.3177/jnsv.52.211. PMID: 16967766.
  • SIBILLA, Sara, et al. An overview of the beneficial effects of hydrolysed collagen as a nutraceutical on skin properties: Scientific background and clinical studies. The Open Nutraceuticals Journal, 2015, 8.1.
  • Postlethwaite AE, Seyer JM, Kang AH. Chemotactic attraction of human fibroblasts to type I, II, and III collagens and collagen-derived peptides. Proc Natl Acad Sci U S A. 1978 Feb;75(2):871-5. doi: 10.1073/pnas.75.2.871. PMID: 204938; PMCID: PMC411359.
  • CHEN, R.-H., et al. Effect of different concentrations of collagen, ceramides, N-acetyl glucosamine, or their mixture on enhancing the proliferation of keratinocytes, fibroblasts and the secretion of collagen and/or the expression of mRNA of type I collagen. Journal of Food and Drug Analysis, 2008, 16.1: 11.

Fakt nr 11 | Luteina to silny antyoksydant wspierający ochronę UVB/A i UVA1 w skórze 

Luteina to barwnik roślinny należący do grupy karotenoidów, których człowiek nie syntetyzuje, a więc muszą być dostarczane z zewnątrz. Luteina wspiera zdrowie serca, chroni naszą skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi przez promieniowanie UV, zmniejsza stres oksydacyjny i posiada właściwości przeciwzapalne. 

Luteina posiada silne właściwości antyoksydacyjne i jest w stanie złagodzić możliwe uszkodzenie oksydacyjne, dezaktywując wolne rodniki powstałe wskutek ekspozycji na słońce. Podwójnie zaślepione, randomizowane badanie kliniczne wykazało, że doustna fotoprotekcja wybranymi karotenoidami w tym luteiną zapewnia ochronę nie tylko przed krótkofalowym promieniowaniem UVB/A, ale również przed długofalowym promieniowaniem UVA1. Dokładny mechanizm, przez który luteina hamuje indukowaną przez promieniowanie UVA1 ekspresję genu, obecnie nie jest znany, ale najprawdopodobniej obejmuje mechanizmy antyoksydacyjne. 

Źródła  
  • SRIVIDYA, Ammayappan Rajam; VISHNUVARTHAN, Vaithiyalingam Jagannathan. Physical, chemical and biological properties of lutein: A Review. World J. Pharm. Res, 2014, 3.5: 105-118.
  • Grether-Beck S, Marini A, Jaenicke T, Stahl W, Krutmann J. Molecular evidence that oral supplementation with lycopene or lutein protects human skin against ultraviolet radiation: results from a double-blinded, placebo-controlled, crossover study. Br J Dermatol. 2017 May;176(5):1231-1240. doi: 10.1111/bjd.15080. Epub 2017 Mar 15. PMID: 27662341.
  • Mitra S, Rauf A, Tareq AM, Jahan S, Emran TB, Shahriar TG, Dhama K, Alhumaydhi FA, Aljohani ASM, Rebezov M, Uddin MS, Jeandet P, Shah ZA, Shariati MA, Rengasamy KR. Potential health benefits of carotenoid lutein: An updated review. Food Chem Toxicol. 2021 Aug;154:112328. doi: 10.1016/j.fct.2021.112328. Epub 2021 Jun 8. PMID: 34111488. 
  • MADAAN, Tushar, et al. Lutein, a versatile phyto-nutraceutical: An insight on pharmacology, therapeutic indications, challenges and recent advances in drug delivery. PharmaNutrition, 2017, 5.2: 64-75. 

Przedstawienie różnych miejsc na ciele kobiety, dla których odpowiedni poziom kolagenu jest bardzo istotny.

Fakt nr 12| Miedź i mangan odgrywają kluczową rolę w syntezie kolagenu w skórze 

Mangan i miedź odgrywają kluczowe role w biosyntezie kolagenu. 

Miedź, oprócz swoich właściwości przeciwinfekcyjnych i przeciwzapalnych, może odgrywać rolę w tworzeniu wiązań krzyżowych i dojrzewaniu kolagenu w gojących się ranach. Sole miedzi i manganu wydają się mieć stymulujący wpływ na proliferację keratynocytów i fibroblastów w powłokach jednowarstwowych.

Synteza dojrzałej elastyny i kolagenu może być kontrolowana przez dostępność miedzi. Miedź jest kofaktorem niezbędnym dla aktywności lizyloksydazy, enzymu zaangażowanego w tworzenie wiązań krzyżowych kolagenu i elastyny. 

Hydroksyprolina i hydroksylizyna, które są unikatowe dla kolagenu, są glikozylowane na określonych resztach przez transferazy galaktozylowe i glukozylowe, które wymagają manganu jako niezbędnego kofaktora. 

Etap glikozylacji poprzedza tworzenie potrójnej helisy prokolagenu i wydzielanie cząsteczki do przestrzeni pozakomórkowej. Można spekulować, że reszty cukrowe pomagają chronić kolagen przed przedwczesnym rozkładem proteolitycznym i przyczyniają się do stabilizacji włókien kolagenowych, oprócz krzyżowego wiązania przez lizyloksydazę, które wymaga miedzi. 

Źródła 
  • Haftek M, Abdayem R, Guyonnet-Debersac P. Skin Minerals: Key Roles of Inorganic Elements in Skin Physiological Functions. Int J Mol Sci. 2022 Jun 3;23(11):6267. doi: 10.3390/ijms23116267. PMID: 35682946; PMCID: PMC9181837.
  • Guo M, Taka K, Grinnell F. Activation of human keratinocyte migration on type I collagen and fibronectin. J Cell Sci 1990: 96: 197–205.
  • Hynes R O. Integrins: Versatility, modulation, and sigaling in cell adhesion. Cell 1992: 69: 11–25.

Widok zdrowej skóry o odpowiedniej strukturze kolagenu odżywionej dużą ilością witaminy C z dzikiej róży.

Fakt nr 13 | Witamina C ma kluczowy wpływ na syntezę kolagenu. Badania wskazują dawkę między 75 mg a 110 mg dziennie

Witamina C stymuluje procesy kolagenogenezy w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń włosowatych, skóry, dziąseł i zębów oraz kości i chrząstek. Bierze udział w syntezie kolagenu I i III, uczestnicząc w formowaniu wiązań krzyżowych kolagenu w procesie hydroksylacji proliny i lizyny.

Badania z 2022 roku wskazują, że optymalne dzienne spożycie witaminy C dla zapobiegania patologiom związanych z kolagenem i zapewnienia maksymalnej jakości gojenia się blizn i mechanicznej odporności blizn to ok. 80-95 mg dziennie. 

Jak wskazują autorzy nowej analizy, u pacjentów przyjmujących witaminę C w dawce 10 mg/d blizny były o 42% słabsze niż u pacjentów spożywających dziennie 80 mg witaminy C. 

W kontekście urazów, prawidłowego gojenia ran i tworzenia blizn średnie dzienne spożycie witaminy C powinno według autorów badania wynosić pomiędzy 75 a 110 mg. To dawka w przedziale rekomendowanym przez ośrodki National Academy of Medicine oraz European Food Safety Authority, ale jednocześnie ponad dwukrotnie większa, niż zaleca WHO.

Według specjalistów z polskiego Instytutu Żywności i Żywienia na rok 2020, zapotrzebowanie na kwas askorbinowy wynosi średnio:

  • 40-50 mg dziennie u dzieci,
  • 75 mg dziennie u kobiet,
  • 90 mg dziennie u mężczyzn.
Źródła  
  • Vitamin C and scar strength: analysis of a historical trial and implications for collagen-related pathologies, Philippe P Hujoel, Margaux LA Hujoel. 
  • UCHWALA NR 5/2019 ZESPOŁU DO SPRAW SUPLEMENT ÓW DIETY z dnia 11 czerwca 2019 r. w sprawie wyrażenia opinii dotyczącej maksymalnej dawki witaminy C w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety. 

Widok zdrowej skóry o odpowiedniej podaży krzemu ze skrzypu polnego i bambusa niezbędnego do produkcji kolagenu.

Collagen Your Beauty

— by
Ysto.

Zadabliśmy o to, żeby w suplemencie Collagen Your Beauty by Ysto znalazły się wszytskie substancje wspierające tworzenie naturalnego kolagenu w skórze i w stawach. Pierwiastki śladowe: w tym miedź, mangan, jod oraz krzem i witamina C zadbają, alby w Twoim ciele tworzył się zdrowy, mocny kolagen.

Fakt nr 14 | Krzem wspiera syntezę kolagenu

Krzem (Si) został opisany w literaturze jako mający ważną funkcję w tworzeniu i utrzymaniu tkanki łącznej. Jest zaangażowany w syntezę kolagenu i istnieją coraz liczniejsze dowody sugerujące, że może być ważny dla normalnego zdrowia kości i tkanki łącznej. Klinicznie wykazano, że krzem ma korzystne efekty na kolagen skóry.

  • Krzem przyczynia się do procesu hydroksylacji proliny do hydroksyproliny w łańcuchach prekursora kolagenu. To właśnie hydroksyprolina jest kluczowym aminokwasem, który stabilizuje strukturę kolagenu w postaci potrójnej helisy. Dzięki tej stabilizacji kolagen jest bardziej odporny na rozciąganie i lepiej spełnia swoje funkcje w organizmie.
  • Na poziomie molekularnym krzem może modulować aktywność enzymów odpowiedzialnych za syntezę kolagenu, jak również wpływać na ekspresję genów kodujących kolagen. 
  • Krzem może także chronić kolagen przed degradacją przez enzymy takie jak kolagenazy, które naturalnie rozkładają kolagen w skórze. Dzięki temu, kolagen może dłużej utrzymać swoją młodość i elastyczność, co jest istotne w utrzymaniu młodego wyglądu skóry.

Obecność krzemu w macierzy pozakomórkowej, gdzie kolagen wykonuje swoją pracę, może również wpływać na poprawę właściwości biomechanicznych tkanek, takich jak elastyczność i wytrzymałość mechaniczna.

Źródła   
  • DUTEIL, Luc, et al. Effect of low dose type I fish collagen peptides combined or not with silicon on skin aging signs in mature women. JOJ Case Stud, 2018, 6.4: 001-005.
  • Araújo LA, Addor F, Campos PM. Use of silicon for skin and hair care: an approach of chemical forms available and efficacy. An Bras Dermatol. 2016 May-Jun;91(3):331-5. doi: 10.1590/abd1806-4841.20163986. PMID: 27438201; PMCID: PMC4938278.
  • Carlisle EM. Silicon as a trace nutrient. Sci Total Environ. 1988 Jul 1;73(1-2):95-106. doi: 10.1016/0048-9697(88)90190-8. PMID: 3212453. 

Fakt nr 15 | Peptydy kolagenowe Naticol® chronią skórę przed suchością, powstawaniem zmarszczek i melanogenezą zarówno in vitro jak in vivo 

W badaniu nad wpływem  z 2022 roku wykorzystano modele komórkowe i zwierzęce do pomiaru nawilżenia skóry, obserwacji histologicznych, aktywności przeciwutleniającej, czynników związanych z nawilżaniem, czynników związanych z syntezą kolagenu oraz czynników związanych z melanogenezą w komórkach skóry i skórze zwierząt. 

Badanie wykorzystywało zarówno modele komórkowe (komórki skóry człowieka), jak i zwierzęce (bezwłose myszy), aby ocenić kilka aspektów wpływu kolagenu Naticol®:

  • Nawilżenie skóry
  • Zdolność antyoksydacyjną (przeciwdziałanie stresowi oksydacyjnemu)
  • Wpływ na syntezę kolagenu i kwasu hialuronowego
  • Efekty na melanogenezę

Wyniki wskazują, że kolagen Naticol® może znacząco poprawiać nawilżenie skóry, co jest związane z zwiększoną syntezą kwasu hialuronowego i ceramidów. Dodatkowo, stwierdzono, że peptydy kolagenu rybiego mogą redukować tworzenie się zmarszczek oraz melanogenezę w komórkach skóry i w skórze myszy, co sugeruje, że może to być skuteczny składnik w zapobieganiu skutkom starzenia się skóry wywołanego przez promieniowanie UV.

Badanie sugeruje, że spożycie kolagenu Naticol® może być korzystne w profilaktyce fotostarzenia skóry, co czyni go obiecującym składnikiem w produktach do pielęgnacji skóry oraz suplementach diety mających na celu poprawę zdrowia i wyglądu skóry.

Źródła

Lee M, Kim D, Park SH, Jung J, Cho W, Yu AR, Lee J. Fish Collagen Peptide (Naticol®) Protects the Skin from Dryness, Wrinkle Formation, and Melanogenesis Both In Vitro and In Vivo. Prev Nutr Food Sci. 2022 Dec 31;27(4):423-435. doi: 10.3746/pnf.2022.27.4.423. PMID: 36721753; PMCID: PMC9843708.

Kobiety o różnych typach urody i rożnym pochodzeniu etnicznym starzeją się podobnie.

Fakt nr 16 | Badanie kliniczne wskazało na poprawę jędrności skóry i zmniejszenie zmarszczek po 4 i 8 tygodniach przyjmowania peptydów kolagenu Naticol®

Wyniki badania klinicznego z 2016 roku wykazały, że zastosowanie hydrolizatów kolagenu, szczególnie o masie cząsteczkowej 4000 Da, znacząco poprawiło jędrność skóry oraz zmniejszyło widoczność zmarszczek w porównaniu z grupą placebo. Również zwiększyła się ogólna elastyczność skóry. Uczestniczki zgłaszały wysoki poziom satysfakcji z efektów kuracji, a leczenie nie wiązało się z żadnymi niepożądanymi zdarzeniami.

To badanie potwierdza potencjał specyficznych peptydów kolagenowych w przeciwdziałaniu oznakom starzenia. 

Źródła

DUTEIL, L., et al. SPECIFIC NATURAL BIOACTIVE TYPE 1 COLLAGEN PEPTIDES ORAL INTAKE REVERSE SKIN AGING SIGNS IN MATURE WOMEN.

Fakt nr 17 | Peptydy kolagenowe Naticol® mogą zmniejszać konsekwencje otyłości

Pionierskie badanie kolagenu Naticol® z 2018 roku na myszach wykazało, że myszy na diecie wysokotłuszczowej uzupełniane peptydami kolagenowymi miały znacznie mniejszy przyrost masy ciała i tłuszczu niż grupa placebo, szczególnie widoczny po 12 tygodniach od rozpoczęcia suplementacji. U myszy karmionych peptydami kolagenu obniżono poziom cytokin zapalnych, co sugeruje ich potencjalną poprawę wrażliwości na insulinę.

Źródła

Astre G, Deleruyelle S, Dortignac A, Bonnet C, Valet P, Dray C. Diet-induced obesity and associated disorders are prevented by natural bioactive type 1 fish collagen peptides (Naticol®) treatment. J Physiol Biochem. 2018 Nov;74(4):647-654. doi: 10.1007/s13105-018-0650-0. Epub 2018 Sep 19. PMID: 30232707.

Osoby uprawiające różne aktywności fizyczne obciążające stawy zbudowane z kolagenu.

Fakt nr 18 | Peptydy kolagenowe Naticol® mają potencjał zmniejszenia bólu, poprawy jakości życia i poprawy funkcji ciała u osób z chorobą zwyrodnieniową stawów 

Badanie z 2019 miało na celu ocenę bezpieczeństwa i tolerancji codziennego doustnego podawania konkretnych peptydów kolagenu rybiego (Naticol®) u zdrowych osób z artrozą (chorobą zwyrodnieniową stwawów, ChZS) kolana.

Wyniki pokazały, że codzienne doustne dawki konkretnych peptydów kolagenu rybiego (Naticol®) u zdrowych osób z artrozą ChZS kolana mają potencjał zmniejszenia bólu, poprawy jakości życia i poprawy funkcji ciała.

  • Możliwym wyjaśnieniem zmniejszenia bólu stawów po spożyciu kolagenu może być fakt zwiększenia przez peptydy kolagenu syntezy kolagenu typu I, II, IV, proteoglikanów i elastyny w chrząstce stawowej, prawdopodobnie zmniejszając uszkodzenia tkanek i zmniejszając ból.
  • Suplementacja peptydami kolagenowymi może wspomagać tworzenie cząsteczek macierzy pozakomórkowej, prowadząc do zwiększonej gęstości tkanki łącznej i regulacji metaloproteinaz macierzy. 
  • Ponadto peptydy kolagenowe mogą wykazywać właściwości przeciwzapalne, ponieważ jeden z właściwych dla niego aminokwas –  glicyna – może hamować uwalnianie cytokin prozapalnych.

Potrzeba więcej badań na ludziach, aby lepiej zrozumieć mechanizmy regulacyjne hydrolizatu kolagenu.

Źródła

LACEY, Sean, et al. Effect Size Statistics to Inform an Exploratory Analysis of a Double-Blinded, Randomised, Placebo Controlled Pilot Clinical Study to Evaluate the Efficacy of Naticol®, Specific Fish Collagen Peptides to Alleviate Symptoms of Osteoarthritis in the Knee. Juniper Online Journal of Case Studies, 2019, 10.2: 30-37.

Skóra zajęta skórką pomarańczową kontra gładka skóra z odpowiednią podażą kolagenu.

Fakt nr 19 | Kolagen Verisol® może pomóc w redukcji cellulitu

Około 85% dorosłej populacji kobiet na świecie cierpi z powodu cellulitu. Cellulit powstaje głównie na skutek zaburzeń macierzy skórnej, w połączeniu z nadmiarem tłuszczu podskórnego oraz nadmiarem płynu międzytuszowego.

Suplementacja Verisol® korzystnie wpływa na macierz zewnątrzkomórkową skóry i może pomóc w redukcji cellulitu. W przeciwieństwie do obecnych suplementów na cellulit, które działają głównie na aspekty związane z nadmierną tkanką tłuszczową lub mikrokrążenie/drenaż, Verisol® bezpośrednio stymuluje tworzenie macierzy zewnątrzkomórkowej w skórze.

Źródła

Schunck M, Zague V, Oesser S, Proksch E. Dietary Supplementation with Specific Collagen Peptides Has a Body Mass Index-Dependent Beneficial Effect on Cellulite Morphology. J Med Food. 2015 Dec;18(12):1340-8. doi: 10.1089/jmf.2015.0022. Epub 2015 Nov 12. PMID: 26561784; PMCID: PMC4685482.

Fakt nr 20 | Kolagen Verisol® może wpłynąć na wzrost grubości włosów

Randomizowane, kontrolowane placebo badanie sprawdzało wpływ Verisol® na grubość włosów. Badanie przeprowadzono z udziałem 44 kobiet w wieku od 39 do 75 lat, które przez 16 tygodni suplementowały 2,5 g Verisol® dziennie lub placebo.

Stosowanie Verisol® spowodowało statystycznie istotny wzrost grubości włosów, podczas gdy w grupie placebo zaobserwowano nieznaczny spadek, co potwierdza korzyści Verisol® dla poprawy struktury włosów.

Jest to pierwsze opublikowane, recenzowane badanie, które wyraźnie wykazuje pozytywny wpływ suplementacji kolagenem na strukturę włosów – kluczowy aspekt zdrowego wyglądu włosów

Źródła
OESSER, Steffen. The oral intake of specific Bioactive Collagen Peptides has a positive effect on hair thickness. International Journal on Nutraceuticals, Functional Foods and Novel Foods, 2020.

Collagen Your Beauty

— by
Ysto.

W skład suplementu Collagen Your Beauty by Ysto wchodzi 2,5 g kolagenu Naticol® i 5 g kolagenu Verisol®. To pierwsze takie połączenie dwóch najlepszych kolagenów w jednym produkcie dla Twojej urody. Fuzja najlepszych składników dla piękna.

Fakt nr 21 | Kolagen Verisol® promuje zdrowy wzrost paznokci

Zadbane paznokcie są nieodłącznym elementem atrakcyjnego wyglądu. Jednak wiele kobiet cierpi na popękane, łuszczące się i szorstkie paznokcie, zwłaszcza po hybrydowym, akrylowym lub żelowym manicure.

Bioaktywne Peptydy Kolagenowe Verisol® mogą pomóc poprawić wzrost i zdrowie paznokci.

Źródła

Hexsel D, Zague V, Schunck M, Siega C, Camozzato FO, Oesser S. Oral supplementation with specific bioactive collagen peptides improves nail growth and reduces symptoms of brittle nails. J Cosmet Dermatol. 2017 Dec;16(4):520-526. doi: 10.1111/jocd.12393. Epub 2017 Aug 8. PMID: 28786550.

Fakt nr 22 | Wyniki badań wskazują, że kolagen Verisol® redukuje zmarszczki

Na podstawie wyników badania klinicznego z 2014 roku, w których brało udział 100 kobiet, można stwierdzić, że doustne spożycie peptydów kolagenowych Verisol® powoduje wyraźne, statystycznie istotne zmniejszenie objętości zmarszczek w okolicy oczu. W przeciwieństwie do większości substancji stosowanych miejscowo ten pozytywny efekt na skórę wydaje się być spowodowany bezpośrednim oddziaływaniem na obieg zewnątrzkomórkowej macierzy skórnej, co potwierdza znaczący wzrost syntezy kolagenu i elastyny.

Bezpośredni wpływ na macierz skóry może wyjaśnić długotrwałe poprawienie zmarszczek skórnych na co najmniej 4 tygodnie po zakończeniu suplementacji peptydami kolagenowymi. Należy zauważyć, że te wyniki są ważne tylko dla konkretnej kompozycji peptydów kolagenowych Verisol® użytej w badaniu. Inne hydrolizaty kolagenu lub peptydy kolagenowe mogą wykazywać odmienne efekty.

Źródła

Proksch E, Schunck M, Zague V, Segger D, Degwert J, Oesser S. Oral intake of specific bioactive collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix synthesis. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(3):113-9. doi: 10.1159/000355523. Epub 2013 Dec 24. PMID: 24401291.

Różne rodzaje kobiecej urody z potrzebą wsparcia elastyczności peptydami kolagenu.

Fakt nr 23 | Badanie kliniczne potwierdza, że kolagen Verisol® zwiększa elastyczność skóry

Badanie kliniczne przeprowadzone na 69 kobietach w wieku od 35 do 55 lat wykazało, że Verisol® prowadzi do znacznie większej elastyczności skóry w porównaniu z leczeniem placebo. Efekt ten można było zmierzyć już po 4 tygodniach i utrzymywał się po 8 tygodniach suplementacji Verisol®.

  • elastyczność skóry po 4 i 8 tygodniach przyjmowania wzrosła średnio o 7%.

Po kolejnych 4 tygodniach od ostatniego spożycia produktu grupa Verisol® nadal wykazywała wyższy poziom elastyczności skóry w porównaniu do grupy placebo.

Źródła

Proksch E, Schunck M, Zague V, Segger D, Degwert J, Oesser S. Oral intake of specific bioactive collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix synthesis. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(3):113-9. doi: 10.1159/000355523. Epub 2013 Dec 24. PMID: 24401291.

Fakt nr 24 | Badanie kliniczne potwierdza, że kolagen Verisol® zwiększa nawilżenie skóry

Badanie kliniczne wykazało, że regularne przyjmowanie Verisol® może przyczynić się do poprawy nawilżenia skóry, co może być odpowiedzią na wiele problemów dermatologicznych związanych z suchością i starzeniem się skóry.

  • nawilżenie skóry zwiększyło się wśród badanych po 4 i 8 tygodniach o 11-14%.
Źródła

Proksch E, Schunck M, Zague V, Segger D, Degwert J, Oesser S. Oral intake of specific bioactive collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix synthesis. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(3):113-9. doi: 10.1159/000355523. Epub 2013 Dec 24. PMID: 24401291.

Fakt nr 25 | Typ suplementowanego kolagenu ma mały wpływ na rezultaty suplementacji

Do tej pory zidentyfikowano i rozróżniono 29 typów kolagenu. Mimo podobnej, trójhelikalnej budowy kolagenu należy rozróżniać jego typy ze względu na strukturę przestrzenną oraz lokalizację w organizmie. Typy I, II, III, V oraz XI stanowią prymarny budulec – odpowiadają za tworzenie się włókien.

  • Typ I to podstawowy rodzaj kolagenu, który występuje w ścięgnach i tkance łącznej kości, a także w tkance konstruującej blizny zarówno w skórze, jak i tkance podskórnej.
  • Typ III kolagenu występuje w tkance tworzącej się z tzw. fibroblastów i odgrywa znaczącą rolę w procesie zabliźniania ran.
  • Typ V oraz typ VII to odmiany śródmiąższowego kolagenu, które stanowią swoiste dopełnienie podstawowego typu I.
  • Typ II kolagenu występuje w chrząstkach, z którym bezpośrednio związane są typy IX, X oraz XI. W zależności od lokalizacji w organizmie poszczególnych odmian białek włókienkowatych kontrolują one zróżnicowane procesy.

Różne typy kolagenu (np. I, II, III) mają różne funkcje w organizmie, ale to wcale nie oznacza, że kolagen typu I odbuduje kolagen typu I w skórze.

Każda cząsteczka kolagenu bez względu na źródło i typ kolagenu jest zbudowana z glicyny oraz proliny, a także hydroksyproliny i hydroksylizyny. To właśnie te aminokwasy są kluczowe w suplementacji kolagenu, one pobudzają syntezę kolagenu i ich stężenie bada się głównie we krwi w badaniach nad skutecznością suplementacji kolagenem.

Co ciekawe proces hydrolizy, czyli przetwarzania kolagenu do przyswajalnej formy, pozwala nam dokładnie sterować aminogramem kolagenu. Oznacza to, że jeśli typ I kolagenu będzie odpowiednio przetworzony, może po przetworzeniu przypominać bardziej typ II. Wyniki badań sugerują, że metoda przygotowania hydrolizatu kolagenu jest krytyczna i wpływa na skuteczność hydrolizatu kolagenu na organizm dużo bardziej niż źródło i typ kolagenu.

Źródła

 GUILLÉN, Gómez, et al. Antioxidant and antimicrobial peptide fractions from squid and tuna skin gelatin. 2010.

Komórki skóry, fibroblasty i stworzone nowe włókna kolagenu pod mikroskopem.

Fakt nr 26 | Komórki produkujące kolagen w organizmie rozpoznają peptydy z suplementu jako rozkład własnego kolagenu i aktywują wzmożoną syntezę

Dzięki suplementacji kolagenu komórki tworzące kolagen rozpoznają specyficzne peptydy sygnałowe kolagenu krążące we krwi jako nadmierny rozkład własnego kolagenu w skórze.

Jest to bodziec potrzebny naszym fibroblastom do zwiększenia własnej aktywności metabolicznej. Rezultatem jest większa i szybsza synteza nowego kolagenu skórnego i wszystkich innych białek macierzy zewnątrzkomórkowej, równoważąca to, co zostało utracone w wyniku starzenia się i wpływów środowiska.

Źródła

https://www.gelita.com/en/products/collagen-peptides/verisol

Fakt nr 27 | Rodzaj i jakość hydrolizy są kluczowe dla skuteczności i właściwości kolagenu

Hydrolizowany kolagen to specyficzna forma kolagenu, która przeszła proces chemiczny lub enzymatyczny rozkład na mniejsze i krótsze łańcuchy peptydowe. To sprawia, że peptydy są lepiej przyswajalne przez ludzki organizm. Co istotne, peptydy kolagenowe uzyskane w tym procesie nie tworzą żelu, jak żelatyna, i mogą być łatwo rozpuszczane nawet w zimnej wodzie.

Do hydrolizy często używa się enzymów, ale czasami również obróbki kwasowej lub zasadowej, co ułatwia naszemu organizmowi trawienie i wchłanianie kolagenu.

  • O smaku i zapachu surowca kolagenowego decyduje kolejność ułożenia aminokwasów w łańcuchach peptydowych. W zależności od zastosowanego enzymu i czasu reakcji hydrolizy, można uzyskać hydrolizaty białkowe o różnych właściwościach i stopniach rozpuszczalności. 
  • Rozpuszczalność suplementu diety z hydrolizowanym kolagenem zależy również od dodanych do niego substancji wspierających. Dobrze przeprowadzony proces hydrolizy powinien zapewnić wysoką rozpuszczalność produktu w wodzie. 
  • Im wyższa masa cząsteczkowa kolagenu w hydrolizacie, tym zapach i smak produktu będą bardziej przypominały zwierzęce źródło pozyskania kolagenu.
  • Markowe hydrolizaty kolagenu takie jak Verisol® czy Naticol® charakteryzują się unikalnym, peptydowym „odciskiem palca” i mają opatentowany lub zastrzeżony profil peptydowy, specjalnie zoptymalizowany pod kątem potrzeby producentów, tzn. wspierania piękna lub wspierania układu kostno-stawowego. Profil peptydowy zależy od rodzaju hydrolizy, a nie od źródła kolagenu.
Źródła

Fakt nr 28 | Skuteczność hydrolizatu kolagenu jest potwierdzona badaniami klinicznymi, skuteczność liofilizatu kolagenu nie jest potwierdzona

Liofilizowany kolagen to kolagen, który przeszedł proces liofilizacji, znany także jako suszenie sublimacyjne czy suszenie mrozem. To popularna, ale bardzo droga technika konserwacji używana w suplementach diety, która pozwala zachować biologiczne i strukturalne cechy tego białka.

Ok. 200 badań naukowych potwierdza skuteczność działania hydrolizatów kolagenu na różne aspekty ludzkiego zdrowia. Żadne ze znanych nam badań nie potwierdza skuteczności działania liofilizatu kolagenu. (Dysponujesz takim badaniem? Wyślij je na adres: go@ysto.pl)

Producenci i dystrybutorzy preparatów twierdzą, że proces hydrolizy przez działanie enzymów lub kwasów uszkadza delikatne białka kolagenu, natomiast proces liofilizacji sprawia, że białka nie są zdegradowane. Żeby powstał roztwór, który może być poddany procesowi hydrolizy (suszenia) lub mrożenia (liofilizacji), materiał surowcowy musi być poddany w obu przypadkach działaniom enzymów lub kwasów czy zasad. Zasady / kwasy i enzymy są obecne podczas produkcji liofilizatów i hydrolizatów.  

Z badań sprawdzających właściwości materiału białkowego (nie kolagenu) w postaci hydrolizatu do materiału białkowego w postaci liofilizatu wynika, że liofilizat białka ma lepsze właściwości fizykochemiczne, co wcale nie musi przekładać się na skuteczność kolagenu. Porównywano do tej pory takie materiały jak:

  • surimi,
  • białko karpia,
  • świeże skóry z kurczaka.

W każdym z badań wskazywano, że obie metody nadają się do wysokojakościowego przetwarzania żywności, z adnotacją, że liofilizacja jest dużo droższa. Badacze wskazują, że proces suszenia w piecu może być stosowany do produkcji hydrolizatu białka rybnego bez znaczących zmian właściwości w porównaniu do liofilizacji.

Źródła
  • Effects of different drying methods on the rheological, functional and structural properties of chicken skin gelatin compared to bovine gelatin http://ifrj.upm.edu.my/22%20(02)%202015/(19).pdf
  • Effects of Vacuum Freeze-Drying and Vacuum Spray-Drying on Biochemical Properties and Functionalities of Myofibrillar Proteins from Silver Carp, https://www.hindawi.com/journals/jfq/2019/9457835/
  • Effect of oven drying and freeze drying on the antioxidant and functional properties of protein hydrolysates derived from freshwater fish (Cirrhinus mrigala) using papain enzyme

Fakt nr 29 | Di- oraz tripeptydy kolagenu najszybciej przedostają się przez jelita do krwi, a następnie do tkanki skórnej

Di- i tripeptydy kolagenowe to krótkie łańcuchy peptydowe, które składają się odpowiednio z dwóch (di-) i trzech (tri-) aminokwasów, powstające podczas procesu hydrolizy – rozpadu dłuższych łańcuchów białkowych na mniejsze fragmenty.

  • Di-peptydy, takie jak hydroksyprolina-prolina lub hydroksyprolina-glicyna, składają się z dwóch połączonych aminokwasów i są znacznie łatwiejsze do wchłonięcia przez organizm niż ich dłuższe odpowiedniki.
  • Tri-peptydy, na przykład glicyna-prolina-hydroksyprolina, składają się z trzech połączonych aminokwasów i są szczególnie efektywne w stymulowaniu naturalnej produkcji kolagenu w organizmie.

W suplementach diety di- i tripeptydy są wysoce cenione za ich biodostępność i zdolność do promowania produkcji kolagenu. Ich mniejszy rozmiar umożliwia łatwiejszą absorpcję przez jelita i szybkie przenikanie do krwiobiegu, co pozytywnie wpływa na zdrowie skóry, stawów i innych tkanek bogatych w kolagen.

Stwierdzono, że czas, w którym obserwuje się najwyższe stężenie zarówno Gly-Pro-Hyp jak i Pro-Hyp, był krótszy we krwi niż w skórze. Dla Gly-Pro-Hyp najwyższe stężenie we krwi występuje po 15 minutach, natomiast w skórze – po 30 minutach. Dla Pro-Hyp najwyższe stężenie w skórze obserwuje się po 45 minutach. To potwierdza, że peptydy te są wchłaniane z krwi do tkanki skórnej, gdzie mogą wywierać swoje działanie regeneracyjne i odbudowujące.

Źródła
  • Proksch E, Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on Human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(1):47-55. doi: 10.1159/000351376. Epub 2013 Aug 14. PMID: 23949208
  • OESSER, Steffen; SCHUNK, M.; PROKSCH, E. Positive effect of fish-derived Bioactive Collagen Peptides on skin health. International Journal on Nutraceuticals, Functional Foods and Novel Foods, 2020
  • Asserin J, Lati E, Shioya T, Prawitt J. The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials. J Cosmet Dermatol. 2015 Dec;14(4):291-301.
  • Lee M, Kim D, Park SH, Jung J, Cho W, Yu AR, Lee J. Fish Collagen Peptide (Naticol®) Protects the Skin from Dryness, Wrinkle Formation, and Melanogenesis Both In Vitro and In Vivo. Prev Nutr Food Sci. 2022 Dec
  • 31;27(4):423-435. doi: 10.3746/pnf.2022.27.4.423. PMID: 36721753; PMCID: PMC9843708.

Różne rodzaje pięknej skóry - jak działają peptydy kolagenu

Fakt nr 30 | Najważniejsze peptydy i polipetydy kolagenowe i ich wpływ na skórę

  • Hydroksyprolina (Hyp) jest kluczowym aminokwasem w składzie kolagenu, który wspomaga stabilizację struktury helisy kolagenowej. Di- i tripeptydy zawierające Hyp, takie jak Pro-Hyp i Hyp-Gly, mają znaczący wpływ na skórę, zwiększając jej nawilżenie i elastyczność, a także mogą zmniejszać widoczność zmarszczek.
  • Prolina-hydroksyprolina (Pro-Hyp) – ten dipeptyd stymuluje proliferację komórek skóry i syntezę kwasu hialuronowego w skórze właściwej, co przyczynia się do poprawy nawilżenia skóry oraz jej ogólnej kondycji i wyglądu.
  • Prolina-hydroksyprolina (Pro-Hyp) – ten dipeptyd stymuluje proliferację komórek skóry i syntezę kwasu hialuronowego w skórze właściwej, co przyczynia się do poprawy nawilżenia skóry oraz jej ogólnej kondycji i wyglądu.
  • Hydroksyprolina-glicyna (Hyp-Gly) – podobnie jak Pro-Hyp, ma pozytywny wpływ na skórę poprzez promowanie proliferacji komórek i
    wzmacnianie produkcji kwasu hialuronowego, co dodatkowo wspiera nawilżenie i elastyczność skóry.
  • Glicyna (Gly) stanowiąca około 30% aminokwasów w kolagenie, odgrywa ważną rolę w skórze. Hydrolizat kolagenu, będący bogatym źródłem glicyny, może modulować reakcje zapalne zarówno lokalnie na skórze, jak i ogólnoustrojowo. Badanie przeprowadzone na modelu mysim wykazało, że po doustnym przyjęciu hydrolizatu kolagenu, stężenie glicyny w osoczu wzrasta, co może przyczyniać się do przeciwdziałania miejscowemu zapaleniu skóry oraz reakcjom zapalnym w całym organizmie. To sugeruje, że glicyna zawarta w hydrolizacie kolagenu może wspierać zdrowie skóry poprzez swoje właściwości przeciwzapalne.
Źródła
  • Proksch E, Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on Human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(1):47-55. doi: 10.1159/000351376. Epub 2013 Aug 14. PMID: 23949208
  • OESSER, Steffen; SCHUNK, M.; PROKSCH, E. Positive effect of fish-derived Bioactive Collagen Peptides on skin health. International Journal on Nutraceuticals, Functional Foods and Novel Foods, 2020
  • Asserin J, Lati E, Shioya T, Prawitt J. The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials. J Cosmet Dermatol. 2015 Dec;14(4):291-301.
  • Lee M, Kim D, Park SH, Jung J, Cho W, Yu AR, Lee J. Fish Collagen Peptide (Naticol®) Protects the Skin from Dryness, Wrinkle Formation, and Melanogenesis Both In Vitro and In Vivo. Prev Nutr Food Sci. 2022 Dec
  • 31;27(4):423-435. doi: 10.3746/pnf.2022.27.4.423. PMID: 36721753; PMCID: PMC9843708.

Fakt nr 31 | Dokładne oznaczenie aminokwasów w kolagenie jest możliwe i używane do badania jakości surowca kolagenowego

Kolagen, niezależnie od swego pochodzenia zawiera 19 aminokwasów, w tym 4- i 3- hydroksyprolinę (Hyp) oraz 5- hydroksylizynę (Hys). Występowanie hydroksyproliny jako specyficznego aminokwasu kolagenu wykorzystuje się praktycznie w metodach ilościowego oznaczania kolagenu, stosując odpowiednie przeliczniki.

Zawartość Hyp w kolagenie może się zmieniać w szerokim zakresie, w zależności od rodzaju i pochodzenia materiału kolagenowego.

Dzięki rozwojowi nowych metod analitycznych obecnie można ustalić wszystkie aminokwasy o znaczeniu biologicznym z dokładnością wystarczającą do osiągnięcia założonych celów teoretycznych, i praktycznych. Znane są metody grawimetryczne, fotometryczne, chromatograficzne, enzymatyczne i mikrobiologiczne do oznaczania aminokwasów w materiałach biologicznych.

Źródła
  • Gendaszewska, D. Oznaczanie zawartości hydroksyproliny w handlowych preparatach kolagenowych metodą spektrofotometryczną. Technologia i Jakość Wyrobów. 2017, 62, s. 141–148.

Fakt nr 32 | Kolagen rybi różni się od kolagenu wołowego i wieprzowego

Kolagen rybi jest rzadziej usieciowiony i ma słabsze wiązania wodorowe, co czyni proces przekształcania go w hydrolizat za pomocą enzymów krótszym, a za pomocą kwasów lub zasad – mniej agresywnym.

Wyniki badań klinicznych skuteczności kolagenu z różnych źródeł: wieprzowego, wołowego i rybiego są porównywalne. Badania kolagenu wieprzowego wskazują na lepsze nawilżenie skóry, natomiast rybiego – na lepsze wyniki w redukcji zmarszczek. Może to jednak wynikać z różnic w zastrzeżonym przez producentów procesie przetwarzania materiału źródłowego do hydrolizatu, a nie z różnic w samym źródle kolagenu.

Warto zaznaczyć, że dawka kolagenu rybiego, która występuje najczęściej w badaniach to 5 g, natomiast kolagenu wieprzowego 2,5 g (wyjątek – kolagen Naticol® przebadany na skórę w ilości 2,5 g dziennie), co może świadczyć o większej skuteczności kolagenu innego pochodzenia niż rybie.

Źródła
  • Proksch E, Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(1):47-55. doi: 10.1159/000351376. Epub 2013 Aug 14. PMID: 23949208
  • Schunck M, Zague V, Oesser S, Proksch E. Dietary Supplementation with Specific Collagen Peptides Has a Body Mass Index-Dependent Beneficial Effect on Cellulite Morphology. J Med Food. 2015 Dec;18(12):1340-8. doi: 10.1089/jmf.2015.0022. Epub 2015 Nov 12. PMID: 26561784; PMCID: PMC4685482.
  • Hexsel D, Zague V, Schunck M, Siega C, Camozzato FO, Oesser S. Oral supplementation with specific bioactive collagen peptides improves nail growth and reduces symptoms of brittle nails. J Cosmet Dermatol. 2017 Dec;16(4):520-526. doi: 10.1111/jocd.12393. Epub 2017 Aug 8. PMID: 28786550.
  • OESSER, Steffen; SCHUNK, M.; PROKSCH, E. Positive effect of fish-derived Bioactive Collagen Peptides on skin health. International Journal on Nutraceuticals, Functional Foods and Novel Foods, 2020.
  • OESSER, Steffen. The oral intake of specific Bioactive Collagen Peptides has a positive effect on hair thickness. International Journal on Nutraceuticals, Functional Foods and Novel Foods, 2020.

Fakt nr 33 | Kolagen wieprzowy wykazuje w badaniach porównawczych lepsze parametry poprawy nawilżenia niż kolagen rybi tej samej marki

Badania kliniczne kolagenu Peptan – wieprzowego i rybiego przyniosły zaskakujące wnioski.

Trzydzieści trzy kobiety równomiernie zostały przydzielone do jednej z trzech grup – placebo, Peptan F oraz Peptan P. Uczestniczki spożywały doustnie 10 g Peptanu pochodzenia rybnego (Peptan®F) lub wieprzowego (Peptan®P) dziennie przez okres 8 tygodni. Wszystkie uczestniczki zakończyły badanie zgodnie z protokołem, a żadne nie zgłosiły działań niepożądanych.

Oceniano dwa parametry związane z nawilżeniem skóry –  poziom nawilżenia mierzony jako przewodność oraz stratę wody transepidermalną (TEWL).

W grupie Placebo nie zaobserwowano zmian. Doustne spożycie Peptanu F (rybiego) przez 8 tygodni skutkowało znacznym wzrostem poziomu nawilżenia skóry o 12%,  Peptan P (wieprzowy) istotnie zwiększył poziom nawilżenia skóry o 16% już po 4 tygodniach leczenia, a  po 8 tygodniach nawet o 28%.

Źródła
  • Liu C, Sugita K, Nihei K, Yoneyama K, Tanaka H. Absorption of hydroxyproline-containing peptides in vascularly perfused rat small intestine in situ. Biosci Biotechnol Biochem. 2009 Aug;73(8):1741-7.

Fakt nr 34 | Efekty suplementacji kolagenem na skórze twarzy można zobaczyć po 4-8 tygodniach

Badania wskazują, że w suplementacji kolagenem na skórę pierwsze rezultaty można zaobserwować już po ok. 4 tygodniach, a najwyraźniejsze są po 8 tygodniach.

Szybkość efektów zależy od przyswajalności kolagenu i rodzaju spożywanych peptydów. Suplementacja kolagenem Verisol® w badaniach klinicznych na skórę preparatem Verisol® przyniosła statystycznie istotną różnicę po 4 tygodniach suplementacji, a Naticol® w dawce 2,5 g dał statystycznie istotne rezultaty w redukcji zmarszczek po 8 tygodniach.

Źródła
  • Proksch E, Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(1):47-55. doi: 10.1159/000351376. Epub 2013 Aug 14. PMID: 23949208
  • Schunck M, Zague V, Oesser S, Proksch E. Dietary Supplementation with Specific Collagen Peptides Has a Body Mass Index-Dependent Beneficial Effect on Cellulite Morphology. J Med Food. 2015 Dec;18(12):1340-8. doi: 10.1089/jmf.2015.0022. Epub 2015 Nov 12. PMID: 26561784; PMCID: PMC4685482.
  • Hexsel D, Zague V, Schunck M, Siega C, Camozzato FO, Oesser S. Oral supplementation with specific bioactive collagen peptides improves nail growth and reduces symptoms of brittle nails. J Cosmet Dermatol. 2017 Dec;16(4):520-526. doi: 10.1111/jocd.12393. Epub 2017 Aug 8. PMID: 28786550.
  • OESSER, Steffen; SCHUNK, M.; PROKSCH, E. Positive effect of fish-derived Bioactive Collagen Peptides on skin health. International Journal on Nutraceuticals, Functional Foods and Novel Foods, 2020.
  • OESSER, Steffen. The oral intake of specific Bioactive Collagen Peptides has a positive effect on hair thickness. International Journal on Nutraceuticals, Functional Foods and Novel Foods, 2020.

Fakt nr 35 | Efekty suplementacji kolagenem na paznokciach, udach i pośladkach są widoczne po ok. 6 miesiącach

Badania peptydów kolagenowych na cellulit oraz paznokcie trwały 6 miesięcy – po tym czasie suplementacja kolagenu Verisol® dała istotną różnicę. (Patrz fakt 15 i 18).

Źródła
  • Hexsel D, Zague V, Schunck M, Siega C, Camozzato FO, Oesser S. Oral supplementation with specific bioactive collagen peptides improves nail growth and reduces symptoms of brittle nails. J Cosmet Dermatol. 2017 Dec;16(4):520-526. doi: 10.1111/jocd.12393. Epub 2017 Aug 8. PMID: 28786550.
  • Schunck M, Zague V, Oesser S, Proksch E. Dietary Supplementation with Specific Collagen Peptides Has a Body Mass Index-Dependent Beneficial Effect on Cellulite Morphology. J Med Food. 2015 Dec;18(12):1340-8. doi: 10.1089/jmf.2015.0022. Epub 2015 Nov 12. PMID: 26561784; PMCID: PMC4685482.

Piękne włosy różnego typu. Efekty na włosach, jakich można spodziewać się po kolagenie.

Fakt nr 36 | Efekty suplementacji kolagenem na włosach są widoczne po ok. 4 miesiącach

Badania wskazują, że w suplementacji kolagenem Verisol® na włosy znaczące rezultaty można zaobserwować już po 16 tygodniach, czyli ok. 3,6 miesiąca. (Patrz fakt 20).

Źródła
  • OESSER, Steffen. The oral intake of specific Bioactive Collagen Peptides has a positive effect on hair thickness. International Journal on Nutraceuticals, Functional Foods and Novel Foods, 2020.

Fakt nr 37 | Przyszłość peptydów kolagenowych to ukierunkowane działanie

Podczas gdy korzyści kolagenu dla skóry, kości i stawów są dobrze udokumentowane w licznych badaniach naukowych, pojawiają się nowe doniesienia o skuteczności kolagenu w innych obszarach zdrowia, np. kontrola wagi.  

Kolagen jest językiem, a różne kompozycje peptydowe przekazują organizmowi różne komunikaty. Odpowiednia kompozycja peptydów kolagenowych jest jak zestaw dokładnych współrzędnych, mówiących ciału, jak i gdzie wrócić do równowagi.

Więcej kompozycji peptydów kolagenowych o ukierunkowanych korzyściach zdrowotnych jest obecnie odkrywanych, opracowywanych i planowanych do wprowadzenia na rynek w przyszłości.

Źródła

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top