Powierzchnie, na których spotykają się dowolne dwie kości, pokryte są chrząstką stawową. Jest to wyspecjalizowana, twarda, elastyczna tkanka o gładkiej powierzchni i niskim współczynniku tarcia.
Te właściwości sprawiają, że chrząstka idealnie nadaje się do rozkładu obciążenia, pochłaniania wstrząsów związanych z ruchem, unikania tarcia i zmniejszania zużycia kości.
Chrząstka stawowa zbudowana jest z materiału włóknistego, bez naczyń krwionośnych i limfatycznych. Składa się z chondrocytów oraz macierzy pozakomórkowej utrzymywanej przez chondrocyty.
Macierz zewnątrzkomórkowa składa się z dwóch składników: płynu tkankowego oraz rusztowania z makrocząsteczek strukturalnych. Umożliwia to chrząstce pełnienie jej funkcji zapewniania wsparcia i elastyczności. Struktura makrocząsteczkowa składa się z kolagenów (głównie kolageny typu II), proteoglikanów i niekolagenowych białek.
Włókna kolagenowe są ułożone w przestrzeni zewnątrzkomórkowej blisko powierzchni chrząstki. Są one usieciowane wiązaniami kowalencyjnymi, tworząc trójwymiarową sieć, która zapewnia wytrzymałość na rozciąganie i odporność na ścinanie.
Kolageny stanowią około 60% suchej masy chrząstki, podczas gdy proteoglikany, które są w niej osadzone, nadają jej elastyczność i nośności jedynie w 25-35%. Białka niekolagenowe stanowią około 15-20%.
Względne ilości tych składników są kluczowe dla zdrowego funkcjonowania stawu. Zmiany w ich proporcjach i układzie strukturalnym, wynikające z choroby lub urazu, zmieniają właściwości mechaniczne chrząstki i pogorszają komfort i funkcje stawów.
W porcji dziennej suplementów Ysto Collagen Your Skin i Ysto Collagen Your Skin Smart znajdziesz 7500 mg peptydów kolagenu VERISOL® o niskiej masie cząsteczkowej.
Na podstawie:
16 A RANDOMIZED CONTROLLED TRIAL ON THE EFFICACY AND SAFETY OF A FOOD INGREDIENT, COLLAGEN HYDROLYSATE, FOR IMPROVING JOINT COMFORT
Benito-Ruiz P, Camacho-Zambrano MM, Carrillo-Arcentales JN, Mestanza-Peralta MA, Vallejo-Flores CA, Vargas-López SV, Villacís-Tamayo RA, Zurita-Gavilanes LA. A randomized controlled trial on the efficacy and safety of a food ingredient, collagen hydrolysate, for improving joint comfort. Int J Food Sci Nutr. 2009;60 Suppl 2:99-113. doi: 10.1080/09637480802498820. Epub 2009 Feb 11. PMID: 19212858.