Badania kliniczne kolagenu Peptan – wieprzowego i rybiego przyniosły zaskakujące wnioski.
Trzydzieści trzy kobiety równomiernie zostały przydzielone do jednej z trzech grup – placebo, Peptan F oraz Peptan P. Uczestniczki spożywały doustnie 10 g Peptanu pochodzenia rybnego (Peptan®F) lub wieprzowego (Peptan®P) dziennie przez okres 8 tygodni. Wszystkie uczestniczki zakończyły badanie zgodnie z protokołem, a żadne nie zgłosiły działań niepożądanych.
Oceniano dwa parametry związane z nawilżeniem skóry – poziom nawilżenia mierzony jako przewodność oraz stratę wody transepidermalną (TEWL).
W grupie Placebo nie zaobserwowano zmian. Doustne spożycie Peptanu F (rybiego) przez 8 tygodni skutkowało znacznym wzrostem poziomu nawilżenia skóry o 12%, Peptan P (wieprzowy) istotnie zwiększył poziom nawilżenia skóry o 16% już po 4 tygodniach leczenia, a po 8 tygodniach nawet o 28%.