Kolagen wieprzowy wykazuje w badaniach porównawczych lepsze parametry poprawy nawilżenia niż kolagen rybi tej samej marki

Ysto. Czysto. Transparentnie

Badania kliniczne kolagenu Peptan – wieprzowego i rybiego przyniosły zaskakujące wnioski.

Trzydzieści trzy kobiety równomiernie zostały przydzielone do jednej z trzech grup – placebo, Peptan F oraz Peptan P. Uczestniczki spożywały doustnie 10 g Peptanu pochodzenia rybnego (Peptan®F) lub wieprzowego (Peptan®P) dziennie przez okres 8 tygodni. Wszystkie uczestniczki zakończyły badanie zgodnie z protokołem, a żadne nie zgłosiły działań niepożądanych.

Oceniano dwa parametry związane z nawilżeniem skóry –  poziom nawilżenia mierzony jako przewodność oraz stratę wody transepidermalną (TEWL).

W grupie Placebo nie zaobserwowano zmian. Doustne spożycie Peptanu F (rybiego) przez 8 tygodni skutkowało znacznym wzrostem poziomu nawilżenia skóry o 12%,  Peptan P (wieprzowy) istotnie zwiększył poziom nawilżenia skóry o 16% już po 4 tygodniach leczenia, a  po 8 tygodniach nawet o 28%.

Na podstawie:

102 ABSORPTION OF HYDROXYPROLINE-CONTAINING PEPTIDES IN VASCULARLY PERFUSED RAT SMALL INTESTINE IN SITU
Liu C, Sugita K, Nihei K, Yoneyama K, Tanaka H. Absorption of hydroxyproline-containing peptides in vascularly perfused rat small intestine in situ. Biosci Biotechnol Biochem. 2009 Aug;73(8):1741-7.