Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy nie da się stwierdzić, że kolagen w postaci suplementu diety jest w 100% bezpieczny w ciąży, dla mam karmiących i dzieci karmionych mlekiem matki suplementującej kolagen.
Kolagen to białko wstępujące naturalnie w ludzkim organizmie. Lekarz, położna lub dietetyk z doświadczeniem w prowadzeniu ciężarnych mogą zdecydować czy w danym, konkretnym przypadku korzyści stosowania kolagenu w ciąży przeważają nad potencjalnym ryzykiem.
Głównym źródłem białka w diecie kobiet ciężarnych powinny być mięso, ryby, jaja, produkty mleczne z bezpiecznych, sprawdzonych źródeł oraz nasiona roślin strączkowych.
W 100% bezpieczny kolagen w ciąży to kolagen do stosowania zewnętrznego, w postaci kosmetyku zapobiegającemu rozstępom i rozjaśniającego te już istniejące.
Na podstawie:
60 THE EFFECTS OF EXCESS AMINO ACIDS ON MAINTENANCE OF PREGNANCY AND FETAL GROWTH IN RATS
Matsueda S, Niiyama Y. The effects of excess amino acids on maintenance of pregnancy and fetal growth in rats. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 1982 Oct;28(5):557-73. doi: 10.3177/jnsv.28.557. PMID: 7161652.
95 HYDROLYZED COLLAGEN PROTEIN SUPPLEMENTATION IN A COHORT OF PREGNANT AND POSTPARTUM WOMEN
BAGINSKI, L., et al. Response to Hydrolyzed Collagen Protein Supplementation in a Cohort of Pregnant and Postpartum Women. J Preg Child Health, 2016, 3.275: 2.
Szczegóły:
Już w 1982 roku próbowano oszacować, jaki wpływ ma nadmiar wolnych aminokwasów białkowych na zdrowie płodu. W tym celu karmiono ciężarne szczury laboratoryjne dietą zawierającą 6% kazeiny, w tym 5% treoniny, metioniny, waliny, izoleucyny, leucyny, tyrozyny, fenyloalaniny, tryptofanu lub lizyny. Wyciągnięto wniosek, że bariera krew-mózg u płodu jest niedojrzała i że synteza białek w mózgu płodu może być upośledzona przez nadmiar aminokwasów u matek. Za najgroźniejszy aminokwas uznano tryptofan. Badacze stwierdzili, że niezbędne są dalsze badania w celu określenia odpowiednich poziomów uzupełniających aminokwasów, które mogą być potrzebne w ciąży, ale nie będą szkodzić. Kolagen zawiera niewiele aminokwasów, które uznano za szkodliwe w tym badaniu.
W 2016 roku producent preparatu z kolagenem Provita przeprowadził sponsorowane badanie, w którym 115 pań w wieku od 19 do 43 lat spożywało dwa razy dziennie napój z uzupełnieniem kolagenowym w czasie trzeciego trymestru ciąży i przez 10 tygodni po porodzie. Badacze założyli, że hydrolizowany kolagen, jako łatwo przyswajalne białko o małej masie cząsteczkowej, może bezpiecznie pomóc uzupełnić zwiększone zapotrzebowanie białkowe kobiet w trzecim trymestrze. Kolagen wybrano, ponieważ zawiera mało aminokwasów uznanych w badaniu z 1982 roku za mogące wyrządzić najwięcej szkód. Wyniki zostały porównane z grupą kontrolną pacjentów, którzy nie przyjmowali suplementu. To pierwsze badanie oceniające bezpieczeństwo i wpływ kolagenu na kobiety ciężarne. Nie zaobserwowano działań niepożądanych. To badanie nie zajmowało się wzrostem płodu, parametrami noworodków czy zdrowiem niemowląt w dłuższej perspektywie czasowej.