Hydrolizowany kolagen to specyficzna forma kolagenu, która przeszła proces chemiczny lub enzymatyczny rozkład na mniejsze i krótsze łańcuchy peptydowe. To sprawia, że peptydy są lepiej przyswajalne przez ludzki organizm. Co istotne, peptydy kolagenowe uzyskane w tym procesie nie tworzą żelu, jak żelatyna, i mogą być łatwo rozpuszczane nawet w zimnej wodzie.
Do hydrolizy często używa się enzymów, ale czasami również obróbki kwasowej lub zasadowej, co ułatwia naszemu organizmowi trawienie i wchłanianie kolagenu.
- O smaku i zapachu surowca kolagenowego decyduje kolejność ułożenia aminokwasów w łańcuchach peptydowych. W zależności od zastosowanego enzymu i czasu reakcji hydrolizy, można uzyskać hydrolizaty białkowe o różnych właściwościach i stopniach rozpuszczalności.
- Rozpuszczalność suplementu diety z hydrolizowanym kolagenem zależy również od dodanych do niego substancji wspierających. Dobrze przeprowadzony proces hydrolizy powinien zapewnić wysoką rozpuszczalność produktu w wodzie.
- Im wyższa masa cząsteczkowa kolagenu w hydrolizacie, tym zapach i smak produktu będą bardziej przypominały zwierzęce źródło pozyskania kolagenu.
- Markowe hydrolizaty kolagenu takie jak Verisol® czy Naticol® charakteryzują się unikalnym, peptydowym “odciskiem palca” i mają opatentowany lub zastrzeżony profil peptydowy, specjalnie zoptymalizowany pod kątem potrzeby producentów, tzn. wspierania piękna lub wspierania układu kostno-stawowego. Profil peptydowy zależy od rodzaju hydrolizy, a nie od źródła kolagenu.