Wolne rodniki (reaktywne formy tlenu, RFT) to grupa bardzo wielu cząstek i atomów o bardzo krótkim czasie życia. Jeżeli wolny rodnik znajdzie się w sąsiedztwie włókien kolagenu, natychmiast je uszkadza.
Czym są wolne rodniki?
Wolne rodniki, zwane też reaktywnymi formami tlenu (RFT), to cząsteczki lub atomy posiadające niesparowany elektron. Właśnie ta właściwość czyni je wysoce reaktywnymi i krótkotrwałymi w środowisku biologicznym. W organizmie człowieka głównymi formami RFT są anionorodnik ponadtlenkowy (O2−O2−), rodnik hydroksylowy (OH⋅OH⋅) oraz nadtlenek wodoru (H2O2H2O2).
Kiedy wolny rodnik znajduje się w pobliżu struktur białkowych skóry, takich jak włókna kolagenowe, może reagować z aminokwasami i uszkadzać ich strukturę, prowadząc do degradacji macierzy pozakomórkowej.
Czynniki sprzyjające powstawaniu wolnych rodników
Do głównych źródeł powstawania RFT w organizmie należą:
- Promieniowanie UV (UVA i UVB) – stymuluje powstawanie reaktywnych form tlenu w keratynocytach i fibroblastach, przyspieszając fotostarzenie skóry,
- Promieniowanie jonizujące (m.in. RTG) – prowadzi do radiolizy wody i powstawania rodnika hydroksylowego.
- Toksyczne metale ciężkie i dym tytoniowy – nasilają stres oksydacyjny i degradację kolagenu,
- Zanieczyszczenia środowiskowe (ozon, pyły zawieszone) – indukują przewlekły stan zapalny i oksydacyjne uszkodzenia skóry,
- Zaburzenia metaboliczne w komórkach – podczas dysfunkcji mitochondriów zwiększa się endogenna produkcja RFT,
- Dieta bogata w produkty przetworzone i smażone – aromatyczne węglowodory i produkty uboczne wysokotemperaturowej obróbki również stanowią źródło RFT.
Antyoksydacyjna obrona skóry
Skóra wykształciła złożony system ochronny przed stresem oksydacyjnym przy udziale następujących substancji:
- enzymatyczne antyoksydanty – dysmutaza ponadtlenkowa (SOD), katalaza, peroksydaza glutationowa,
- nieenzymatyczne antyoksydanty – witamina C (askorbinian), karotenoidy, polifenole roślinne, które są zawarte w ekstrakcie z borówki, ekstrakcie z aksamitki wzniesionej (luteina, zeaksantyna, karetonoidy), ekstrakcie z dzikiej róży – dlatego dodaliśmy je do składu Ysto Collagen Your Skin.
Z wiekiem oraz pod wpływem przewlekłego stresu środowiskowego aktywność systemów antyoksydacyjnych skóry obniża się, dlatego zewnętrzne źródła antyoksydantów w diecie i suplementacji odgrywają coraz większą rolę.
Hydrolizat kolagenu a walka z wolnymi rodnikami
Nowe dane wskazują, że peptydy kolagenowe oprócz właściwości odbudowujących macierz pozakomórkową mogą również działać jako antyoksydanty.
- Badania wykazały, że peptydy kolagenowe posiadają zdolność neutralizacji wolnych rodników, w tym rodnika hydroksylowego i anionorodnika ponadtlenkowego,
- W jednym z badań porównawczych hydrolizat kolagenu wykazał potencjał antyoksydacyjny silniejszy niż witamina E, co szczególnie zwraca uwagę w kontekście suplementacji przeciwstarzeniowej,
- Obszernie badane były także hydrolizaty żelatyny rybiej, zwłaszcza z dorsza, rekina, tilapii i tuńczyka – wszystkie wykazywały zdolność ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym.
W porcji dziennej suplementów Ysto Collagen Your Skin i Ysto Collagen Smart z biotyną znajdziesz 7500 mg peptydów kolagenu VERISOL® o niskiej masie cząsteczkowej.
W dziennej porcji suplementu diety Ysto Collagen Your Skin znajdziesz aż 120 mg kwasu hialuronowego – to porcja zgodna z badaniami na skórę i o ok. 50% więcej niż w konkurencyjnych produktach.
Na podstawie:
29 PROCES STARZENIA — PRZEGLĄD AKTUALNYCH TEORII I POGLĄDÓW
JURGOWIAK, M.; OLIŃSKI, R. Proces starzenia-przegląd aktualnych teorii i poglądów. Kosmos, 1998, 47.1: 1-11.
31 INVESTIGATION OF JUMBO SQUID (DOSIDICUS GIGAS) SKIN GELATIN PEPTIDES FOR THEIR IN VITRO ANTIOXIDANT EFFECTS
Mendis E, Rajapakse N, Byun HG, Kim SK. Investigation of jumbo squid (Dosidicus gigas) skin gelatin peptides for their in vitro antioxidant effects. Life Sci. 2005 Sep 9;77(17):2166-78. doi: 10.1016/j.lfs.2005.03.016. PMID: 15916780
32 ROLE OF TOPICAL AND NUTRITIONAL SUPPLEMENT TO MODIFY THE OXIDATIVE STRESS
Morganti P, Bruno C, Guarneri F, Cardillo A, Del Ciotto P, Valenzano F. Role of topical and nutritional supplement to modify the oxidative stress. Int J Cosmet Sci. 2002 Dec;24(6):331-9. doi: 10.1046/j.1467-2494.2002.00159.x. PMID: 18494887.
77 IN VITRO ANTIOXIDANT ACTIVITY OF A PEPTIDE ISOLATED FROM NILE TILAPIA (OREOCHROMIS NILOTICUS) SCALE GELATIN IN FREE RADICAL-MEDIATED OXIDATIVE SYSTEMS
NGO, Dai-Hung, et al. In vitro antioxidant activity of a peptide isolated from Nile tilapia (Oreochromis niloticus) scale gelatin in free radical-mediated oxidative systems. Journal of Functional Foods, 2010, 2.2: 107-117.