Antyoksydacyjny potencjał hydrolizatu kolagenu rybiego

Ysto. Czysto. Transparentnie

Stres oksydacyjny i przeciwutleniacze są szeroko omawiane w wielu aktualnych badaniach. Stres oksydacyjny odpowiedzialny jest za uszkodzenia wszystkich ważnych komponentów komórkowych, dlatego nadmierne gromadzenie się reaktywnych form tlenu (ROS) w tkankach może prowadzić do śmierci komórkowej. Ponadto, ROS mają bezpośrednie i pośrednie związki z utlenianiem biomolekuł komórkowych i są zaangażowane w wiele zaburzeń zdrowotnych, takich jak choroby neurodegeneracyjne, nadciśnienie, stan zapalny, cukrzyca, rak i starzenie się.  

W związku z tym przeprowadzono wiele badań w celu znalezienia nowych związków przeciwutleniających pochodzących z zasobów naturalnych w celu hamowania utleniania z jego szkodliwymi skutkami.

Niektóre hydrolizaty żelatyny rybnej wykazują właściwości przeciwutleniające, przeciwnadciśnieniowe, przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, a także immunomodulacyjne i obniżające poziom cholesterolu. Ostatnio wiele prac badawczych wykazało, że peptydy pochodzące z różnych hydrolizatów żelatyny rybnej działają jako potencjalne przeciwutleniacze.

Jedno z takich badań przeprowadzono na żelatynie pozyskiwanej z łusek ryby o nazwie tilapia nilowa. Tilapia to popularna ryba hodowlana, której skóra jest często odpadkiem. Naukowcy postanowili sprawdzić, czy można ją wykorzystać, by stworzyć coś pożytecznego – w tym przypadku peptydy o właściwościach przeciwutleniających.

Skórę tilapii potraktowano enzymami (np. Alcalase®), by rozłożyć ją na drobne peptydy. Przetestowano te peptydy pod kątem ich zdolności do zwalczania różnych rodzajów wolnych rodników (DPPH, hydroksylowych i ponadtlenkowych).

Oczyszczony peptyd efektywnie neutralizował wolne rodniki w systemach testowych i komórkowych. Żaden z hydrolizatów nie wykazał toksyczności dla testowanych komórek ludzkich.

Na podstawie:

23 ISOLATION AND CHARACTERIZATION OF ANTIOXIDATIVE PEPTIDES FROM GELATIN HYDROLYSATE OF ALASKA POLLACK SKIN
Kim SK, Kim YT, Byun HG, Nam KS, Joo DS, Shahidi F. Isolation and characterization of antioxidative peptides from gelatin hydrolysate of Alaska pollack skin. J Agric Food Chem. 2001 Apr;49(4):1984-9. doi: 10.1021/jf000494j. PMID: 11308357.
77 IN VITRO ANTIOXIDANT ACTIVITY OF A PEPTIDE ISOLATED FROM NILE TILAPIA (OREOCHROMIS NILOTICUS) SCALE GELATIN IN FREE RADICAL-MEDIATED OXIDATIVE SYSTEMS
NGO, Dai-Hung, et al. In vitro antioxidant activity of a peptide isolated from Nile tilapia (Oreochromis niloticus) scale gelatin in free radical-mediated oxidative systems. Journal of Functional Foods, 2010, 2.2: 107-117.
115 PURIFICATION AND CHARACTERIZATION OF AN ANTIOXIDATIVE PEPTIDE FROM ENZYMATIC HYDROLYSATE OF YELLOWFIN SOLE
JUN, Shin-Young, et al. Purification and characterization of an antioxidative peptide from enzymatic hydrolysate of yellowfin sole (Limanda aspera) frame protein. Eur Food Res Technol, 2004, 219: 20-26.