Liofilizowany kolagen to kolagen, który przeszedł proces liofilizacji, znany także jako suszenie sublimacyjne czy suszenie mrozem. To popularna, ale bardzo droga technika konserwacji używana w suplementach diety, która pozwala zachować biologiczne i strukturalne cechy tego białka.
Ok. 200 badań naukowych potwierdza skuteczność działania hydrolizatów kolagenu na różne aspekty ludzkiego zdrowia. Żadne ze znanych nam badań nie potwierdza skuteczności działania liofilizatu kolagenu. (Dysponujesz takim badaniem? Wyślij je na adres: go@ysto.pl)
Producenci i dystrybutorzy preparatów twierdzą, że proces hydrolizy przez działanie enzymów lub kwasów uszkadza delikatne białka kolagenu, natomiast proces liofilizacji sprawia, że białka nie są zdegradowane. Żeby powstał roztwór, który może być poddany procesowi hydrolizy (suszenia) lub mrożenia (liofilizacji), materiał surowcowy musi być poddany w obu przypadkach działaniom enzymów lub kwasów czy zasad. Zasady / kwasy i enzymy są obecne podczas produkcji liofilizatów i hydrolizatów.
Z badań sprawdzających właściwości materiału białkowego (nie kolagenu) w postaci hydrolizatu do materiału białkowego w postaci liofilizatu wynika, że liofilizat białka ma lepsze właściwości fizykochemiczne, co wcale nie musi przekładać się na skuteczność kolagenu. Porównywano do tej pory takie materiały jak:
- surimi,
- białko karpia,
- świeże skóry z kurczaka.
W każdym z badań wskazywano, że obie metody nadają się do wysokojakościowego przetwarzania żywności, z adnotacją, że liofilizacja jest dużo droższa. Badacze wskazują, że proces suszenia w piecu może być stosowany do produkcji hydrolizatu białka rybnego bez znaczących zmian właściwości w porównaniu do liofilizacji.