Typ suplementowanego kolagenu ma mały wpływ na rezultaty suplementacji

Ysto. Czysto. Transparentnie

Do tej pory zidentyfikowano i rozróżniono 29 typów kolagenu. Mimo podobnej, trójhelikalnej budowy kolagenu należy rozróżniać jego typy ze względu na strukturę przestrzenną oraz lokalizację w organizmie. Typy I, II, III, V oraz XI stanowią prymarny budulec – odpowiadają za tworzenie się włókien.

  • Typ I to podstawowy rodzaj kolagenu, który występuje w ścięgnach i tkance łącznej kości, a także w tkance konstruującej blizny zarówno w skórze, jak i tkance podskórnej.
  • Typ III kolagenu występuje w tkance tworzącej się z tzw. fibroblastów i odgrywa znaczącą rolę w procesie zabliźniania ran.
  • Typ V oraz typ VII to odmiany śródmiąższowego kolagenu, które stanowią swoiste dopełnienie podstawowego typu I.
  • Typ II kolagenu występuje w chrząstkach, z którym bezpośrednio związane są typy IX, X oraz XI. W zależności od lokalizacji w organizmie poszczególnych odmian białek włókienkowatych kontrolują one zróżnicowane procesy.

Różne typy kolagenu (np. I, II, III) mają różne funkcje w organizmie, ale to wcale nie oznacza, że kolagen typu I odbuduje kolagen typu I w skórze.

Każda cząsteczka kolagenu bez względu na źródło i typ kolagenu jest zbudowana z glicyny oraz proliny, a także hydroksyproliny i hydroksylizyny. To właśnie te aminokwasy są kluczowe w suplementacji kolagenu, one pobudzają syntezę kolagenu i ich stężenie bada się głównie we krwi w badaniach nad skutecznością suplementacji kolagenem.

Co ciekawe proces hydrolizy, czyli przetwarzania kolagenu do przyswajalnej formy, pozwala nam dokładnie sterować aminogramem kolagenu. Oznacza to, że jeśli typ I kolagenu będzie odpowiednio przetworzony, może po przetworzeniu przypominać bardziej typ II. Wyniki badań sugerują, że metoda przygotowania hydrolizatu kolagenu jest krytyczna i wpływa na skuteczność hydrolizatu kolagenu na organizm dużo bardziej niż źródło i typ kolagenu.

Poznaj Collagen Your Skin

Suplement zainspirowany tą wiedzą i 149 innymi badaniami o kolagenie.
NOWOŚĆ 2025
Collagen Your Skin to synergiczne połączenie dwóch rodzajów niskocząteczkowych peptydów kolagenowych 7500 mg, kwasu hialuronowego, antyoksydantów, minerałów i witaminy C. 
Suplement diety
30 saszetek x 9,18g
Naturalny truskawkowy smak bez cukru
Produkt polski
Poznaj Collagen Your Skin

Na podstawie:

19 ANTIOXIDANT AND ANTIMICROBIAL PEPTIDE FRACTIONS FROM SQUID AND TUNA SKIN GELATIN
GUILLÉN, Gómez, et al. Antioxidant and antimicrobial peptide fractions from squid and tuna skin gelatin. 2010.
66 AMINO ACID COMPOSITION AND ANTIOXIDANT ACTIVITIES OF HYDROLYSATES AND PEPTIDE FRACTIONS FROM PORCINE COLLAGEN
Ao J, Li B. Amino acid composition and antioxidant activities of hydrolysates and peptide fractions from porcine collagen. Food Sci Technol Int. 2012 Oct;18(5):425-34. doi: 10.1177/1082013211428219. Epub 2012 Oct 11. PMID: 23064526.

Opis:

Badanie porównujące działanie hydrolizatów z tuńczyka i kalmarów, a przede wszystkim ich właściwości przeciwdrobnoustrojowych i antyoksydacyjnych wskazało, że mimo różnic w składzie aminokwasowym, nie uzyskano jednoznacznych dowodów na to, że frakcje jednego gatunku były bardziej aktywne niż frakcje drugiego gatunku. Wystąpiły drobne różnice, to znaczy frakcje z tuńczyka okazały się bardziej aktywne przeciwdrobnoustrojowo niż frakcje kałamarnicy w przypadku mikroorganizmów L. acidophilus, P. aeruginosa i S. cholerasuis; podczas gdy frakcje kałamarnic skuteczniej hamowały, na przykład, wzrost A. hydrophila. Stwierdzono za to definitywnie, że im mniejsza masa cząsteczka aminokwasów, tym większa aktywność. Sposób przygotowania hydrolizatu kolagenu może wpływać na rodzaj peptydów wprowadzanych do krwi. Otrzymane wyniki sugerują, że metoda przygotowania hydrolizatu kolagenu jest krytyczna i wpływa na wpływ hydrolizatu kolagenu na organizm dużo bardziej, niż źródło kolagenu.