Właściwości antyoksydacyjne polifenoli zawartych w jagodach borówki

Ysto. Czysto. Transparentnie

Badania dotyczące właściwości antyoksydacyjnych ekstraktów z owoców różnych gatunków borówek wskazują na ich istotny potencjał przeciwutleniający i przeciwzapalny.

Bayazid i wsp. w 2021 r. opublikowali pracę badawczą dotyczącą wyników testów in vitro aktywności antyoksydacyjnej alkoholowych ekstraktów z borówki czarnej. Aktywność przeciwutleniającą we wspomnianej publikacji mierzono na podstawie całkowitej zawartości fenoli, flawonoidów i kwasu askorbinowego. Ekstrakt z borówki czarnej, w przeprowadzonych testach, hamował w sposób zależny od dawki reakcję utleniania kwasu linolowego oraz wykazywał zdolność zmiatania wolnych rodników. Dodatkowo zaobserwowano, że związki aktywne zawarte w borówkach odznaczają się zdolnością przeciwdziałania aktywności białek związanych z reakcją zapalną, takich jak indukowalna synteza tlenku azotu (iNOS), cyklooksygenaza 2 (COX-2), czynnik martwicy nowotworu α (TNF-α) oraz interleukina-6 (IL-6).

Autorzy badania sugerują, że ekstrakt z borówki czarnej, ze względu na wysokie stężenie bioaktywnych antocyjanów, jest potencjalnym naturalnym środkiem terapeutycznym o silnych właściwościach przeciwutleniających oraz przeciwzapalnych.

Zespół pod kierownictwem Kraujalyte w 2015 r. przeprowadził badania mające na celu porównanie potencjału antyoksydacyjnego soku z borówki amerykańskiej oraz borówki bagiennej. V. uliginosum charakteryzowała się bardzo wysoką wartością całkowitej pojemności antyoksydacyjnej (TAC), wynoszącą 14,19 mg/100 mL. Borówka bagienna, mimo że zawierała umiarkowane stężenia oznaczanych ilościowo związków bioaktywnych, w przeprowadzonych testach wykazywała bardzo duże zdolności antyoksydacyjne. Stwierdzono, że istnieje umiarkowana ujemna korelacja pomiędzy masą jagód a siłą działania antyoksydacyjnego soku. Jagody o większej masie prawdopodobnie gromadzą więcej makroelementów, przy jednoczesnym niższym procencie zawartości polifenoli.

W jednej saszetce Ysto Collagen Your Skin znajduje się 50 mg ekstraktu z borówki, standaryzowanego na 12,5 mg antocyjanidyn (grupa polifenoli).

Na podstawie:

Bayazid AB, Chun EM, Al Mijan M, et al. Anthocyanins Profiling of Bilberry (Vaccinium Myrtillus L.) Extract That Elucidates Antioxidant and Anti-Inflammatory Effects. Food Agric Immunol. 2021; 32: 713–726. doi:10.1080/09540105.2021.1986471.
Kraujalyte V, Venskutonis PR, Pukalskas A, et al. Antioxidant Properties, Phenolic Composition and Potentiometric Sensor Array Evaluation of Commercial and New Blueberry (Vaccinium Corymbosum) and Bog Blueberry (Vaccinium Uliginosum) Genotypes. Food Chem. 2015; 188: 583–590. doi:10.1016/ J.FOODCHEM.2015.05.031.