Właściwości przeciwbakteryjne polifenoli zawartych w ekstraktach z borówek

Ysto. Czysto. Transparentnie

Polifenole są związkami pochodzenia naturalnego charakteryzującymi się właściwościami bakteriostatycznymi i bakteriobójczymi. Istnieją badania wskazujące na potencjał przeciwbakteryjny związków z tej grupy zawartych w owocach borówki.

Zespół pod kierownictwem Zhou w 2020 r. przeprowadził testy dotyczące oceny działania przeciwdrobnoustrojowego ekstraktu V. uliginosum wobec bakterii Gram-ujemnych (Vibrio parahaemolyticus, Salmonella enteritidis) i Gram-dodatnich (Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes). Surowy ekstrakt z borówki bagiennej, uzyskany na drodze ekstrakcji metanolem, został podzielony na trzy frakcje: F1 – cukry i kwasy, F2 – fenole oraz F3 – antocyjany i proantocyjanidyny.

W przeprowadzonych testach wykazano, że najsilniejszym działaniem antybakteryjnym odznaczała się frakcja F3. Świadczy to o potencjale przeciwdrobnoustrojowym polifenoli z grupy antocyjanów znajdujących się w owocach borówki.

Otrzymane ekstrakty wykazały najwyższą aktywność wobec bakterii Gram-ujemnych, a w szczególności wobec szczepu Vibrio parahaemolyticus. Uzyskane w opisywanych testach wyniki wskazują, na to, że wszystkie badane frakcje borówki hamują rozwój bakterii, które mogą być obecne w żywności.

Dane te w przyszłości mogą zostać wykorzystane do stworzenia nowych naturalnych preparatów chroniących produkty spożywcze przed mikroorganizmami chorobotwórczymi.

W jednej saszetce Ysto Collagen Your Skin znajduje się 50 mg ekstraktu z borówki, standaryzowanego na 12,5 mg antocyjanidyn (grupa polifenoli).

Na podstawie:

Tong-Tong Zhou, Cai-Hong Wei, Wei-Qing Lan, et al. The Effect of Chinese Wild Blueberry Fractions on the Growth and Membrane Integrity of Various Foodborne Pathogens. J Food Sci. 2020; 85: 1513–1522. doi:10.1111/1750-3841.15077.