Kolagen rybi jest rzadziej usieciowiony i ma słabsze wiązania wodorowe, co czyni proces przekształcania go w hydrolizat za pomocą enzymów krótszym, a za pomocą kwasów lub zasad – mniej agresywnym.
Wyniki badań klinicznych skuteczności kolagenu z różnych źródeł: wieprzowego, wołowego i rybiego są porównywalne. Badania kolagenu wieprzowego wskazują na lepsze nawilżenie skóry, natomiast rybiego – na lepsze wyniki w redukcji zmarszczek. Może to jednak wynikać z różnic w zastrzeżonym przez producentów procesie przetwarzania materiału źródłowego do hydrolizatu, a nie z różnic w samym źródle kolagenu.
Warto zaznaczyć, że dawka kolagenu rybiego, która występuje najczęściej w badaniach to 5 g, natomiast kolagenu wieprzowego 2,5 g (wyjątek – kolagen Naticol® przebadany na skórę w ilości 2,5 g dziennie), co może świadczyć o większej skuteczności kolagenu innego pochodzenia niż rybie.