Kolagen rybi jest rzadziej usieciowiony i ma słabsze wiązania wodorowe, co czyni proces przekształcania go w hydrolizat za pomocą enzymów krótszym, a za pomocą kwasów lub zasad – mniej agresywnym.
Wyniki badań klinicznych skuteczności kolagenu z różnych źródeł: wieprzowego, wołowego i rybiego są porównywalne. Badania kolagenu wieprzowego wskazują na lepsze nawilżenie skóry, natomiast rybiego – na lepsze wyniki w redukcji zmarszczek. Może to jednak wynikać z różnic w zastrzeżonym przez producentów procesie przetwarzania materiału źródłowego do hydrolizatu, a nie z różnic w samym źródle kolagenu.
Warto zaznaczyć, że dawka kolagenu rybiego, która występuje najczęściej w badaniach to 5 g, natomiast kolagenu wieprzowego 2,5 g (wyjątek – kolagen Naticol® przebadany na skórę w ilości 2,5 g dziennie), co może świadczyć o większej skuteczności kolagenu innego pochodzenia niż rybie.
W porcji dziennej suplementów Ysto Collagen Your Skin i Ysto Collagen Your Skin Smart znajdziesz 7500 mg peptydów kolagenu VERISOL® (2500 mg wieprzowego i 5000 mg rybiego) o niskiej masie cząsteczkowej.
Na podstawie:
8 ANTIMICROBIAL AND RADICAL SCAVENGING PROPERTIES OF BOVINE COLLAGEN HYDROLYSATES PRODUCED BY PENICILLIUM AURANTIOGRISEUM
Lima CA, Campos JF, Filho JL, Converti A, da Cunha MG, Porto AL. Antimicrobial and radical scavenging properties of bovine collagen hydrolysates produced by Penicillium aurantiogriseum URM 4622 collagenase. J Food Sci Technol. 2015 Jul;52(7):4459-66. doi: 10.1007/s13197-014-1463-y. Epub 2014 Jul 6. PMID: 26139912; PMCID: PMC4486589.
12 IMPROVEMENT OF SKIN CONDITION ON SKIN MOISTURE AND ANTI-MELANOGENESIS BY COLLAGEN PEPTIDES FROM MILKFISH (CHANOS CHANOS) SCALES
CHEN, Yu-Pei, et al. Improvement of skin condition on skin moisture and anti-melanogenesis by collagen peptides from milkfish (Chanos chanos) scales. In: IOP Conference Series: Materials Science and Engineering. IOP Publishing, 2018. p. 022067.
25 PURIFICATION AND CHARACTERIZATION OF ANGIOTENSIN I CONVERTING ENZYME (ACE) INHIBITORY PEPTIDES FROM ALASKA POLLACK (THERAGRA CHALCOGRAMMA) SKIN
BYUN, Hee-Guk; KIM, Se-Kwon. Purification and characterization of angiotensin I converting enzyme (ACE) inhibitory peptides from Alaska pollack (Theragra chalcogramma) skin. Process Biochemistry, 2001, 36.12: 1155-1162.
49 ORAL SUPPLEMENTATION OF SPECIFIC COLLAGEN PEPTIDES HAS BENEFICIAL EFFECTS ON HUMAN SKIN PHYSIOLOGY: A DOUBLE-BLIND, PLACEBO-CONTROLLED STUDY
Proksch E, Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(1):47-55. doi: 10.1159/000351376. Epub 2013 Aug 14. PMID: 23949208
50 DIETARY SUPPLEMENTATION WITH SPECIFIC COLLAGEN PEPTIDES HAS A BODY MASS INDEX-DEPENDENT BENEFICIAL EFFECT ON CELLULITE MORPHOLOGY
Schunck M, Zague V, Oesser S, Proksch E. Dietary Supplementation with Specific Collagen Peptides Has a Body Mass Index-Dependent Beneficial Effect on Cellulite Morphology. J Med Food. 2015 Dec;18(12):1340-8. doi: 10.1089/jmf.2015.0022. Epub 2015 Nov 12. PMID: 26561784; PMCID: PMC4685482.
51 ORAL SUPPLEMENTATION WITH SPECIFIC BIOACTIVE COLLAGEN PEPTIDES IMPROVES NAIL GROWTH AND REDUCES SYMPTOMS OF BRITTLE NAILS
Hexsel D, Zague V, Schunck M, Siega C, Camozzato FO, Oesser S. Oral supplementation with specific bioactive collagen peptides improves nail growth and reduces symptoms of brittle nails. J Cosmet Dermatol. 2017 Dec;16(4):520-526. doi: 10.1111/jocd.12393. Epub 2017 Aug 8. PMID: 28786550.
52 THE ORAL INTAKE OF SPECIFIC BIOACTIVE COLLAGEN PEPTIDES HAS A POSITIVE EFFECT ON HAIR THICKNESS
OESSER, Steffen. The oral intake of specific Bioactive Collagen Peptides has a positive effect on hair thickness. International Journal on Nutraceuticals, Functional Foods and Novel Foods, 2020.
53 POSITIVE EFFECT OF BIOACTIVE COLLAGEN PEPTIDES OF FISH ORIGIN ON SKIN HEALTH
OESSER, Steffen; SCHUNK, M.; PROKSCH, E. Positive effect of fish-derived Bioactive Collagen Peptides on skin health. International Journal on Nutraceuticals, Functional Foods and Novel Foods, 2020.