Hydrolizat kolagenu i żelatyna to nie to samo

Ysto. Czysto. Transparentnie

Żelatyna jest otrzymywana przez termiczną denaturację kolagenu. Jej cząsteczki zawierają powtarzające się sekwencje tripletów glicyna-X-Y, gdzie X i Y są często aminokwasami o nazwie prolina i hydroksyprolina. Te sekwencje są odpowiedzialne za potrójną strukturę helikalną żelatyny i jej zdolność do tworzenia żeli przez formowanie helikalnych obszarów w łańcuchach białka żelatyny, co prowadzi do immobilizacji wody.

Żelatyny są heterogeniczną mieszaniną białka składającego się z łańcuchów polipeptydowych o masach cząsteczkowych od kilku tysięcy do kilkuset tysięcy daltonów.Hydrolizat kolagenu to mieszanina polipeptydów o określonym rozkładzie mas cząsteczkowych i składzie konkretnych aminokwasów, dipepeptydów i tripeptydów. Jest rozkładany z kolagenu za pomocą enzymów (np. trypsyna) lub kwasów / zasad w niskiej temperaturze. Ma określony i sterowalny aminogram, często sterowany na konkretne problemy.

Na podstawie:

Li GY, Fukunaga S, Takenouchi K, Nakamura F. Comparative study of the physiological properties of collagen, gelatin and collagen hydrolysate as cosmetic materials. Int J Cosmet Sci. 2005 Apr;27(2):101-6. doi: 10.1111/j.1467-2494.2004.00251.x. PMID: 18492159.
4 HYDROLYZED COLLAGEN—SOURCES AND APPLICATIONS
León-López A, Morales-Peñaloza A, Martínez-Juárez VM, Vargas-Torres A, Zeugolis DI, Aguirre-Álvarez G. Hydrolyzed Collagen-Sources and Applications. Molecules. 2019 Nov 7;24(22):4031. doi: 10.3390/molecules24224031. PMID: 31703345; PMCID: PMC6891674.
11 FUNCTIONAL AND BIOACTIVE PROPERTIES OF COLLAGEN AND GELATIN FROM ALTERNATIVE SOURCES: A REVIEW
Gómez-Guillén M.C., Giménez B., López-Caballero M.E., Montero M.P. Functional and bioactive properties of collagen and gelatin from alternative sources: A review. Food Hydrocoll. 2011;25:1813–1827.