Kolagen rybi różni się od kolagenu wołowego i wieprzowego

Ysto. Czysto. Transparentnie

Kolagen rybi jest rzadziej usieciowiony i ma słabsze wiązania wodorowe, co czyni proces przekształcania go w hydrolizat za pomocą enzymów krótszym, a za pomocą kwasów lub zasad – mniej agresywnym.

Wyniki badań klinicznych skuteczności kolagenu z różnych źródeł: wieprzowego, wołowego i rybiego są porównywalne. Badania kolagenu wieprzowego wskazują na lepsze nawilżenie skóry, natomiast rybiego – na lepsze wyniki w redukcji zmarszczek. Może to jednak wynikać z różnic w zastrzeżonym przez producentów procesie przetwarzania materiału źródłowego do hydrolizatu, a nie z różnic w samym źródle kolagenu.

Warto zaznaczyć, że dawka kolagenu rybiego, która występuje najczęściej w badaniach to 5 g, natomiast kolagenu wieprzowego 2,5 g (wyjątek – kolagen Naticol® przebadany na skórę w ilości 2,5 g dziennie), co może świadczyć o większej skuteczności kolagenu innego pochodzenia niż rybie.

Na podstawie:

Poznaj Collagen Your Skin

Suplement zainspirowany tą wiedzą i 149 innymi badaniami o kolagenie.
NOWOŚĆ 2025
Collagen Your Skin to synergiczne połączenie dwóch rodzajów niskocząteczkowych peptydów kolagenowych 7500 mg, kwasu hialuronowego, antyoksydantów, minerałów i witaminy C. 
Suplement diety
30 saszetek x 9,18g
Naturalny truskawkowy smak bez cukru
Produkt polski
Poznaj Collagen Your Skin