Kwas żołądkowy i enzymy trawienne a hydrolizat kolagenu

Ysto. Czysto. Transparentnie

Hydrolizaty kolagenu stanowią ważny element współczesnej diety, szczególnie w kontekście zdrowia skóry, stawów i kości. W najnowszych badaniach wykorzystano podejście niecelowane i celowane, by lepiej zrozumieć ich zachowanie podczas trawienia i wchłaniania.

Po spożyciu hydrolizaty kolagenu są narażone na działanie kwasu żołądkowego i enzymów takich jak pepsyna, trypsyna i chymotrypsyna. W wyniku tego procesu powstają di- i tripeptydy, które mogą być bezpośrednio wchłonięte w jelicie cienkim. Badania wskazują, że szczególną rolę odgrywają dipeptydy zawierające hydroksyprolinę, takie jak Pro-Hyp i Gly-Pro, które pełnią funkcję nośników hydroksyproliny do krwi.

Aby lepiej zrozumieć skład hydrolizatów kolagenu przed i po spożyciu, zastosowano zaawansowane techniki LC-MS (chromatografia cieczowa sprzężona z spektrometrią mas). Wykorzystano model dynamicznego układu trawienia (TIM), który naśladuje procesy trawienia w organizmie ludzkim. Wyniki wykazały, że trawienie powoduje znaczące zmiany w składzie hydrolizatów, co prowadzi do powstawania bioaktywnych peptydów o potencjalnych korzyściach zdrowotnych.

Na podstawie:

132 NON-TARGETED AND TARGETED ANALYSIS OF COLLAGEN HYDROLYSATES DURING THE COURSE OF DIGESTION AND ABSORPTION
Kleinnijenhuis AJ, van Holthoon FL, Maathuis AJH, Vanhoecke B, Prawitt J, Wauquier F, Wittrant Y. Non-targeted and targeted analysis of collagen hydrolysates during the course of digestion and absorption. Anal Bioanal Chem. 2020 Feb;412(4):973-982. doi: 10.1007/s00216-019-02323-x. Epub 2019 Dec 24. PMID: 31872275; PMCID: PMC7005076.